Opmerkelijke wending in "De Mol": voor het eerst stapt de saboteur op halverwege het seizoen

11 april 2022
Beeld Play 4
SPOILER ALERT! Wil je nog niet weten wat er exact in de laatste aflevering van "De Mol" is gebeurd, stop dan hier met lezen. We zagen namelijk een primeur in het succesvolle spelprogramma op Play4: voor het eerst in de tienjarige geschiedenis van “De Mol” stapte de saboteur van dienst op. Philippe Minguet, die dit seizoen de honneurs van mol waarnam, verliet vroegtijdig het spel nadat hij zijn fysieke en emotionele grenzen had overschreden. "Ik stond strak van de zenuwen."

De verrassingen volgen elkaar in snel tempo op in het tiende seizoen van "De Mol". Nadat in de eerste aflevering met Jens een oude bekende uit seizoen negen opdook, en in aflevering drie kandidate Nele forfait gaf na een lelijke val, had Philippe Minguet in de vierde aflevering een wel heel uitzonderlijke boodschap voor de resterende zes molzoekers.

"Ik heb nog nooit gefaald, en nu heb ik het gevoel van wel. Dat breekt mij. Het is de eerste keer in mijn leven dat ik wankel op mijn benen sta. Dat raakt mij, want ik ben een fiere mens", liet de kinesist optekenen in een openhartige videoboodschap waarin hij bekende de mol te zijn. "De eerste proeven gingen vlot, maar daarna kreeg ik mijn spel niet meer gespeeld. Aan het einde van de rit wou mijn lijf niet meer mee."

"Gezondheid gaat voor"

"Dat je een goede mol kan zijn, heb je duizend keer bewezen tijdens de voorbereiding", richtte presentator Gilles De Coster zich tot Philippe vlak voor die huiswaarts vertrok. "Gezondheid gaat altijd voor. Of het nu fysieke of mentale is", klonk het dan weer tegen Yens, Uma, Sven, Emanuelle, Bert en Anke, die verweesd achterbleven.

Lang tijd om over deze wending na te denken, kregen zij niet: geen "De Mol" zonder infiltrant, en dus werd er onmiddellijk een nieuwe saboteur aangewezen. De komende vier afleveringen gaat het spel dus gewoon door.

"Strak van de zenuwen"

“Ik ben heel benieuwd of ik het ga merken, want ik weet waar de mol zou moeten staan”, zegt Philippe achteraf in een interview met collega-mol Gilles Van Bouwel in “De Mol Zone” op Telenet. Hij kijkt naar eigen zeggen met de nodige fierheid op zijn avontuur terug. “Het was geen rollercoaster, het was een heel pretpark tegelijk. De beslissing om te stoppen was dan ook niet makkelijk, maar die moest ik gelukkig niet alleen maken. Ik voelde dat ik op – en zelfs een beetje over – mijn grens heen zat en wilde mijn gezondheid niet op het spel zetten."

Al vroeg in het spel ging het naar Philippes gevoel mis: medekandidaat Bert had hem betrapt op praten in zijn slaap. “Ik hoor het mezelf nog dromen: ik had het over 3.000 euro die ik verkloot had. Bert maakte mij wakker en vroeg of ik besefte wat ik had gezegd. Hij herhaalde exact mijn woorden.” Sindsdien deed Philippe geen oog meer dicht. “Overdag had ik controle over wat uit mijn mond kwam, ’s nachts niet. Ik heb twee keer geprobeerd om op het toilet een dutje te doen. Mocht er dan iemand wakker worden, kon ik het toilet doortrekken en leek het alsof er niks aan de hand was.”

De mol stond strak van de zenuwen, en dat ging ook in de groep niet onopgemerkt voorbij. “De angst dat het er vingerdik op lag en ze het zouden doorhebben, werd steeds groter. In tegenstelling tot de eerste dagen – toen er vooral chaos in de groep heerste – kon ik op het einde niet meer zo makkelijk de juiste positie innemen. Ik zag de trein voorbijgaan waarvan ik dacht ‘hé, dat is de mijne’.”

Luister naar psychologe Sarah Van Pelt

Bron: vrtnws.be en De ochtend