Opnamestop in ziekenhuis Mol door corona-uitbraak: "Besmette mensen komen toch naar het ziekenhuis"

25 oktober 2020
Meer dan twintig medewerkers en artsen op de afdeling geriatrie van het Heilig Hartziekenhuis in Mol zijn besmet met COVID-19. De daarbijhorende personeelsproblemen maken dat er een opnamestop is afgekondigd, minstens tot morgen. Het virus werd (vermoedelijk) binnengebracht door besmette bezoekers.

Dat betekent dat er geen nieuwe patiënten meer opgenomen kunnen worden, maar dat die afgeleid worden naar Herentals, Geel of Turnhout. De patiënten in het Molse ziekenhuis hoeven niét getransfereerd te worden.

Coördinator Rudy Van Ballaer gaf meer uitleg in in 'De Ochtend': "Er was een uitbraak op de afdeling geriatrie, waardoor meer dan twintig mensen besmet zijn geraakt - een combinatie van patiënten, medewerkers en artsen. Dat maakt dat mensen van andere diensten moeten komen helpen."

Oorzaak?

De grote vraag is natuurlijk: van waar komen die besmettingen? Dat wordt nog volop onderzocht, maar vermoedelijk hebben verschillende bezoekers het virus binnengebracht.

Van Ballaer: "Wij vermoeden dat, en dat is toch frappant. Ondanks alle maatregelen en de boodschappen aan de bevolking om niet met symptomen naar het ziekenhuis te komen en patiënten te bezoeken. Zo komt een heel ziekenhuis en een hele regio in de problemen omdat mensen onvoorzichtig zijn, terwijl dat echt niet oké is."

Beluister hier het gesprek uit 'De Ochtend':

Lees meer:

Radio 1 Select