Opnieuw brand in al grotendeels verwoeste vluchtelingenkamp Moria op Lesbos

10 september 2020
© Louisa Gouliamaki (AFP)
In het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is gisteravond opnieuw brand uitgebroken. Het kamp was al grotendeels verwoest na een grote brand de nacht voordien. De nieuwe brand heeft ook de laatste, teruggekeerde bewoners verjaagd uit het kleine deel van het kamp dat niet zwaar getroffen was. Er zijn voorlopig geen berichten van gewonden of doden.

Het vuur ontstond buiten het officiële kamp, in een gebied met tenten en hutjes. “Gisteravond rond een uur of zeven was ik in Moria en toen ontstond er opnieuw vuur,” vertelt Anne Boomsma, die werkt in het UMCM-ziekenhuis voor minderjarige vluchtelingen in Moria. “De laatste mensen die daar nog verbleven zijn toen vertrokken. Dat betekent dat er vannacht normaal gezien geen mensen meer in het kamp waren terwijl het brandde.”

Maar het is erg moeilijk om duidelijke informatie te krijgen. In Moria leven bijna 13.000 vluchtelingen en migranten en na de felle brand van gisterennacht was de chaos op Lesbos enorm. “Ik werk met alleenreizende minderjarigen,” zegt Boomsma in 'De Ochtend'. “Gisteren heb ik met een team het hele gebied uitgekamd om zoveel mogelijk van hen te vinden. Er zijn er nog een aantal zoek, maar de meesten hebben we kunnen vinden en naar een veilige plek gebracht.”

Duizenden vluchtelingen en migranten zijn nu dakloos en zwerven rond op het eiland. “De meesten houden zich op langs de weg, op parkeerplaatsen langs de stranden in het gebied rondom Moria dat door de politie is afgezet.”

Schepen en tenten

De Griekse minister van Migratie Notis Mitarakis kondigde gisteren aan dat deze mensen voorlopig ondergebracht zullen worden in een veerboot, twee marineschepen en een kamp met 3.500 tenten. Maar volgens Boomsma zijn die voorlopig nog niet aangekomen: “Niets daarvan is mij voorlopig officieel bevestigd, ook niet hoeveel mensen daar dan terecht zouden kunnen.”

Vanop het Griekse vasteland zou wel al politie zijn aangekomen op Lesbos. Er zijn ook mensen aanwezig van de Nationale Gezondheidsorganisatie EODY, “maar dat is voor zover ik begrijp een klein team,” zegt Boomsma. “De mensen die hier ter plaatse zijn om te helpen, zijn nog steeds vooral de mensen die hier al waren van ngo’s of andere organisaties.”

Kwetsbare minderjarigen

Nagenoeg het hele vluchtelingenkamp Moria is platgebrand. Ook het UMCM-ziekenhuis voor minderjarige vluchtelingen waar Boomsma werkt. “We zijn gisteren naar een leegstaand gebouw verhuisd. Daar zijn de vluchtelingen verzorgd en heeft een deel van hen de nacht kunnen doorbrengen. Een deel is ook al onderweg naar het vasteland voor een veilig onderdak.”

De Griekse autoriteiten bevestigen intussen dat een eerste groep minderjarige, alleen reizende vluchtelingen van Moria naar het vasteland werd gebracht. Het gaat om 165 jongeren, ze zijn met het vliegtuig van Lesbos naar Thessaloniki gebracht.

Beluister het gesprek met Anne Boomsma in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Radio 1 Select