Opnieuw meer jonge rokers. Werkt sensibilisering niet?

17 september 2015
Een wereld zonder roken is haalbaar tegen 2040. Dat lezen we vandaag in het wetenschapsmagazine Eos. Toch is de weg naar een rookvrije wereld nog lang. Sinds 2013 zijn er elk jaar weer meer jongeren die roken. "We moeten dringend ingrijpen", zegt oncoloog Filip Lardon.

"Als er in België elke week een vliegtuig zou neerstorten, wat zou jij dan doen als eerste minister? Drastische maatregelen of alles laten zoals het is?"

Met die vraag trekt oncoloog Filip Lardon (UA) naar middelbare scholieren. Alle leerlingen zijn het erover eens: drastische maatregelen nemen. Wekelijks driehonderd doden door een vliegtuigongeluk, dat vinden we onaanvaardbaar. Maar dat er wekelijks driehonderd rokers sterven, vinden we blijkbaar minder een probleem.

Lardon gaat al sinds jaar en dag de boer op mijn zijn interactieve sensibiliseringscampagne. Nu brengt hij -met steun met minister Vandeurzen- een koffer uit die kan gebruikt worden in de klas: Een teer onderwerp voor nicotieners.

“Jongeren roken opnieuw meer dan vroeger. Als we nu niet ingrijpen, zijn de gevolgen over twintig jaar desastreus”, zegt Lardon vandaag in Eos. Nochtans is een wereld zonder roken haalbaar tegen 2040, lezen we in het magazine.

REAGEER

Het aantal jonge rokers in België neemt opnieuw toe. Moet de overheid (nog) meer middelen vrijmaken om sensibiliseringscampagnes zoals die van Filip Lardon te ondersteunen? Of ben je ervan overtuigd dat die campagnes niet werken (ze bestaan al lang...) en pleit je eventueel voor andere maatregelen?

Heb je een rokende scholier in huis? Probeer je die van het roken af te helpen? Hoe doe je dat?

Lees ook: 'Een wereld zonder roken: haalbaar tegen 2040' in Eos.

Leerkrachten die interesse hebben in Een teer onderwerp voor nicotieners, kunnen een lespakket downloaden.

Foto © Matt McDaniel