Opnieuw mondmaskers in het secundair: "Jammer dat het terugkomt, maar geen supergroot drama"

18 november 2021
© Kurt Desplenter (Belga)
Het Overlegcomité besliste gisteren dat er een algemene mondmaskerplicht komt in alle publieke binnenruimtes vanaf 10 jaar. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) trekt dit door tot in de klas: ook in het middelbaar zullen leerlingen opnieuw een mondmasker in de klas, behalve als ze zitten, voldoende afstand houden en als er genoeg ventilatie is.

"Het is jammer dat het mondmasker terugkomt, maar het is geen supergroot drama. Er is ook de nuance dat we het niet de hele tijd hoeven te dragen", zegt Mauro Michielsen, voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel. "We zijn blij dat er mondmaskerpauzes komen, dat we daarin gehoord zijn. Wat doet dat met leerlingen, hetzelfde als met volwassenen, dat is niet aangenaam om de hele dag te dragen."

Voor de Vlaamse Scholierenkoepel is het openhouden van de scholen de eerste prioriteit. "Als mondmaskers daarvoor nodig zijn, dan kunnen we daar op zich mee leven. We hopen wel dat die maatregelen tegen de examens geëvalueerd wordt. Dat is al een lastige periode en dat maakt het nog moelijker", zegt Michielsen.

Beluister het gesprek met Mauro Michielsen in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Minister Weyts: "De lijn doortrekken"

"Gezien de vele besmettingen moet je maatregelen nemen. Ik heb altijd gezegd, maximaal de scholen openhouden met een minimum aan beperkingen. In deze hebben we de lijn doorgetrokken: zoals ze gelden buiten de school, gelden ze ook binnen", zegt minister van Onderwijs Ben Weyts. "Een mondmasker op school vanf 9 jaar, of 8 jaar zoals sommigen opperden, wou ik absoluut verhinderen. Er is verdeeldheid en twijfel, en als er twijfel heerst, geef je het voordeel van de twijfel aan de kinderen."

Er komen nu ook verplicht CO2-maskers in elke klas, iets waar Weyts lang de boot voor afgehouden heeft. "90 procent van de scholen heeft al een CO2-meter", reageert Weyts. "We hebben altijd gezegd, het is een aanbeveling, maak er werk van, er is een aanklampend beleid gevoerd met de koepels. We moeten nu die extra mile nog doen door een aanklampend beleid te blijven voeren."

Beluister het gesprek met Ben Weyts in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: