Opnieuw rellen in verschillende Nederlandse steden, 150 mensen opgepakt na vernielingen en plunderingen

25 januari 2021
In Nederland is het gisterenavond in verschillende steden opnieuw tot rellen gekomen tegen de invoering van de avondklok. Onder meer in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam waren er nieuwe confrontaties tussen de politie en relschoppers. Op sociale media en in app-groepen werd opgeroepen om in verschillende steden weer de straat op te gaan en wapens en vuurwerk mee te nemen.

In Nederland schuwt men de grote woorden niet, om de rellen van afgelopen weekend een plaats te geven. "Ongezien", zegt NOS-journalist Ewoud Kieviet in 'De Wereld Vandaag'. "Zeker in deze orde van grootte." De Nederlandse politie sprak al over "de ergste rellen in 40 jaar".

Ook zondag is het in verschillende steden tot rellen gekomen. Er zijn al meer dan 150 relschoppers aangehouden in verschillende steden, onder meer in Amsterdam en Den Haag. In andere steden werden personen gearresteerd die via sociale media opriepen tot geweld.

Tot 19.30 uur bleef het rustig in Nederland, maar daarna liep het uit de hand in verschillende steden. "Helaas zien we ongeveer hetzelfde beeld als gisteravond", zegt de Nederlandse politiechef Willem Woelders in het programma "Nieuwsuur" op NOS.

Waterkanon

In Rotterdam hebben enkele honderden jongeren maandagavond de confrontatie met de politie gezocht. De groep bekogelde de aanwezige politie met stenen en vuurwerk. De mobiele eenheid kwam ter plaatse en heeft charges uitgevoerd om de straat leeg te vegen. Volgens de politie is een twintigtal personen opgepakt en werd het waterkanon ingezet. De jongeren richtten vernielingen aan en stichtten brandjes. Verschillende winkels zijn geplunderd en er zijn stenen door de ruit van het politiebureau aan het Sandelingplein gegooid. Er werd ook een waarschuwingsschot gelost door een politieagent. 

De situatie liep ook steeds verder uit de hand in Den Bosch. Tussen de honderd en honderdvijftig mensen stapten op richting het centrum. Onderweg gooiden ze met vuurwerk, gooiden ze ramen van woningen en bedrijven in en beschadigden ze auto's en fietsen. Alle toegangswegen naar de stad werden afgesloten.

Ook in Geleen net over de grens in Nederlands-Limburg was het onrustig. Op beelden op sociale media is te zien hoe de jongeren door de straten van de stad rennen, op hun hielen gezeten door de politie. Ze staken vuurwerk af en er zouden vernielingen zijn aangericht. Er werden twaalf arrestaties verricht.

De oproerpolitie heeft ook moeten ingrijpen in onder meer Rijnmond, Helmond en Zwolle. Er werd vuurwerk afgestoken, met stenen gegooid en er zijn vernielingen en plunderingen aangericht. In Zwolle heeft de oproerpolitie een charge uitgevoerd waarbij een persoon aangehouden is.

Wapens en vuurwerk

Volgens Kieviet werden er zelfs oproepen gedaan om wapens en vuurwerk mee te nemen. "Dus ja, het kan wel weer een heel spannende avond worden", zei hij. Verschillende steden namen daarom bijkomende maatregelen. Zo is in Roosendaal en Nijmegen een noodbevel afgekondigd, wat inhoudt dat men vanaf 17 uur al niet meer op straat in het centrum mag zijn.

In Breda geldt voortaan in bepaalde delen van de stad een verbod op het bezit van vuurwerk en brandstof in het openbaar en ook op "objecten die als wapen kunnen worden gebruikt". Er is ook een samenscholingsverbod afgekondigd, binnen een bepaald gebied mag men maar met maximaal twee mensen samenkomen. En gezichtsbedekkende kleding is ook verboden, met uitzondering van, uiteraard, een mondmasker.

Wie zijn die relschoppers?

Of deze maatregelen zullen kunnen voorkomen wat al drie dagen op rij is gebeurd, valt af te wachten. Heel Nederland vraagt zich in elk geval af waar die woede vandaan komt. De avondklok die sinds dit weekend geldt (vanaf 21 uur), was duidelijk de aanleiding, maar in Nederland gaat men ervanuit dat deze mensen niet zozeer tegen de coronamaatregelen in opstand kwamen, of niet alleen daartegen, maar ook gewoon relschoppers waren die al een tijdje zaten te wachten om keet te schoppen. "Mensen die op zoek zijn om te rellen", verwoordt Kieviet het.

Want de steun voor de coronamaatregelen is best wel groot bij de Nederlandse bevolking, weet hij. "Het lijkt er niet op dat er heel veel onvrede is. Dit is best wel een kleine groep die zich al langer verzet." Daarnaast zijn er ook vermoedens dat er bij de relschoppers voetbalhooligans waren die door de coronamaatregelen al een halfjaar niet naar het stadion kunnen, "en die dan nu toch een reden hebben gevonden om eens goed te rellen".

Luister naar het gesprek met NOS-journalist Ewoud Kieviet in 'De Wereld Vandaag':

Beluister ook het gesprek met Ivan Ollevier vanuit Eindhoven in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'