Opofferingen voor de liefde

8 november 2019
De CEO van McDonalds, Steve Easterbrook, werd onlangs ontslagen door de raad van bestuur van het bedrijf omdat hij de bedrijfscode schond. Die zegt dat je geen relatie mag hebben met je werknemers, zeker niet als CEO. Soms offeren we iets op voor de liefde, zo blijkt. Een succesvolle carrière. Of je geboorteland, je familie en je vrienden als je de liefde vindt in het buitenland. Soms wordt een kinderwens opgeborgen, als je partner absoluut geen kinderen wil. Gaf jij iets op voor de liefde?

Luc Van Liedekerke , professor bedrijfsethiek, gaf eerder deze week al toelichting in De Wereld Vandaag. Volgens hem is de bedrijfsdeontologie rond relaties in Amerika veel strikter dan in Europa. Dat het hier de CEO is die moet opstappen, en niet de medewerker is eerder uitzonderlijk.

De liefde, sommigen zouden er alles voor opgeven. Zelfs hun koninkrijk. De Engelse koning Edward VIII deed in 1936 afstand van de troon omdat hij wilde trouwen met de Amerikaanse en twee keer gescheiden Wallis Simpson. Hij was nog geen jaar koning, zijn kroningsceremonie moest zelfs nog plaatsvinden. Flip Feyten, kenner van koningshuizen en Engeland, doet het verhaal van de korts regerende koning uit de Britse geschiedenis.

Zijn er grenzen aan die offers voor de liefde? Kan het ‘ongezond’ worden? Een vraag voor relatietherapeut en seksuoloog Sam Geuens (PXL Hogeschool).

Ook in sprookjes worden opofferingen gedaan voor de liefde. In “De Kleine Zeemeermin” van Hans Christian Andersen bijvoorbeeld. Ariël, de kleine zeemeermin, offert haar bloedmooie stem én zeemeerminstaart op voor een jonge prins aan wie ze haar hart verliest. Hoe het haar verder vergaat, vertelt Max Vrijens. 

Het allermooiste lied over de opoffering voor de liefde? Er zijn er veel, maar “I gave you all” van Mumford and Sons beschrijft als geen ander hoe je helaas ook het deksel op de neus kan krijgen.

Lees ook:

Radio 1 Select