Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Oprah Winfrey maakt van docu over misbruik door Michael Jackson breder maatschappelijk verhaal"

di 5 mrt. - 6:24

De documentaire 'Leaving Neverland', waarvan gisteren in de VS het tweede deel werd uitgezonden, brengt er het maatschappelijke debat over seksueel misbruik opnieuw op gang.
Michael Jackson (© Belga)

In de vier uur durende documentaire 'Leaving Neverland' vertellen Wade Robson (36) en James Safechuck (40) hoe ze als kind Michael Jackson persoonlijk leerden kennen, hoe ze op Neverland Ranch (het domein van Michael Jackson) werden uitgenodigd, hoe ze door hem verwend en verleid werden en uiteindelijk ook seksueel misbruikt werden. 

Michiel Vos, correspondent in de VS, zag de volledige documentaire al en keek ook naar de uitzending met Oprah Winfrey. "Ik heb haar niet rechtstreeks horen zeggen: ik geloof jullie. Maar Oprah is zelf ook slachtoffer van seksueel misbruik en ze zat er als pleitbezorger van slachtoffers van seksueel misbruik. Die zitten ook in de zaal. Ze geeft deze twee mannen ruim baan."

"Ze zegt dat dit een film is die belangrijk is, die gaat over een ziekte die in de maatschappij heerst. Misbruik vindt niet enkel plaats in de entertainmentsector, maar ook in kerken, in sportverenigingen, in families en we moeten het bannen, zegt zij. Jimmy Safechuck en Wade Robson zijn volgens haar een voorbeeld van mensen die jarenlang hun pijn hebben onderdrukt en die op een gegeven moment met dat geheim naar buiten kwamen. Ze stoten natuurlijk op enorm veel tegenstand, want er zijn heel veel Michael Jackson-fans die hier niets over willen horen en die dit niet willen geloven en zij zijn heel duidelijk zichtbaar op het net."

Het is ook de achtergrond van de #metoo-beweging die dit onderwerp beter en scherper dan ooit naar voren brengt.

"Oprah Winfrey zegt aan het begin van het interview ook meteen dat ze weet dat ze een leger van behandschoende Michael Jackson-fans achter zich aan zal krijgen", gaat Vos verder. "Ik zou alle fans toch willen aanraden om deze film te zien. Dit biedt een alarmerend zicht op de superster, van wie ik zelf -not that anybody cares- fan was. Jackson was en is een nationaal icoon. Hij is al dood en kan zich dus niet meer verdedigen. Zijn familie doet dat wel. Ze hebben HBO aangeklaagd. Er is veel te doen over deze documentaire. Het is ook de achtergrond van de #metoo-beweging die dit onderwerp beter en scherper dan ooit naar voren brengt. Dat komt door de Bill Cosby's, de Kevin Spacey's, de R. Kelly's, de Harvey Weinsteins. Het verhaal van seksueel misbruik door een Hollywoodster valt dan in het juiste tijdvak in Amerika."

Voormalig kindacteur Corey Feldman, die ook bevriend was met Michael Jackson, liet na het bekijken van de doucmentaire op Twitter weten "dat hij nooit op een ongepaste manier aangeraakt was" door Michael Jackson.

"Het enige wat ik weet, is wat ik heb meegemaakt. En dat is hetzelfde... tot aan het deel met seks", schrijft hij. "Daar wordt het Lalaland, in plaats van Neverland voor mij. (...) Ik heb een tape en ik denk erover na om hem vrij te geven, die een echte inkijk zou kunnen geven in wat een 30-jarige man/kind en een 13-jarige jongen bespreken zodat iedereen de onschuld van die relatie zou kunnen horen. Nogmaals, ik was er niet bij wanneer die jongens er waren. Maar ik was wel in de buurt."

Feldman, die eerder al getuigde over hoe hij als kind seksueel misbruikt werd en momenteel ambassadeur is van de organisatie Child USA, vindt de documentaire eenzijdig. "Het toont enkel het perspectief van deze twee mannen en hun familie."

(lees verder onder de tweets)

"Of je deze mannen gelooft moet je zelf beslissen"

"Ja, ik vind ze wel zo choquerend als wordt gezegd", zegt Michiel Vos. "Iedereen moet zelf beslissen of je deze mannen gelooft, ja of nee. Ze hebben eerder in hun leven gezegd dat er nooit iets gebeurd is tussen hen en Michael Jackson, althans niets seksueels. Maar zij vertellen nu een verhaal dat inslaat als een bom in Amerika, omdat dit verhaal - vind ik en hier word ik even persoonlijk- heel overtuigend wordt neergelegd."

"Ze vertellen een zeer gedetailleerd, rustig, uitgesponnen, overtuigend verhaal over hoe zij beiden -op eigen manier- jarenlang seksueel zijn misbruikt door Michael Jackson, terwijl zij hem als een absolute ster zagen, van hem hielden, in de ban van hem waren.  Ze waren ook nog heel jong en vochten om zijn aandacht.  Ze kwamen in een soort van kring terecht waar ook andere jongens bevriend werden met Michael Jackson. Ze gingen met hem op tournee, speelden in Neverland en beleefden allerlei avonturen, maar ze werden ook seksueel misbruikt door een man die, zeggen zij, heel goed doorhad dat je dat kan doen als superster. Mensen geloofden dat hij zelf een jongetje gebleven was. Terwijl er natuurlijk altijd geruchten geweest zijn over hem."

Michael Jackson werd in 1993 al beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen. Tijdens dat proces getuigden zowel Robson als Safechuck in het voordeel van Jackson. De popster ontkende alles en trof een uiteindelijk een schikking met Jordan Chandler en zijn familie. Hij zou een bedrag tussen 5 en 25 miljoen dollar gekregen hebben.

Wat opmerkelijk is, is dat de getuigen uit deze documentaire Michael Jackson heel lang zijn blijven verdedigen. Toen het in 2005 opnieuw tot een rechtszaak kwam, riep Jackson opnieuw hun hulp in. James Safechuck weigerde toen om het voor hem op te nemen in de rechtbank. Wade Robson daagde wel opnieuw op en bleef herhalen dat er niets gebeurd was. In de documentaire zegt hij dat hij de indruk had "dat hij Jackson kon redden" en dat hij emotioneel en mentaal niet klaar was om op dat moment de waarheid te vertellen.

"Het blijft een heel ingewikkeld verhaal", bevestigt Vos. "Waarom toen niet? En nu dus wel. Er zijn geen bewijzen. Net als het proces in 2005 rust ook deze film op getuigenissen. Je moet zelf beslissen of je het gelooft of niet. Een fysiek bewijs, zoals een video of foto's, is er niet. Althans, het wordt niet gegeven in de docu. De kritiek is dan ook dat deze documentaire eenzijdig is omdat ze alleen deze twee mannen aan het woord laat. Het verhaal gaat niet om Michael Jackson, maar om twee mannen die zijn misbruikt en hoe ze ermee omgaan."

Het is een goed gemaakte docu - geen roddelrubriek over Michael Jackson- die stof tot nadenken geeft.

Verschillende radiozenders in binnen- en buitenland hebben al beslist de muziek van Michael Jackson voortaan - of tijdelijk- niet meer te spelen, of enkel met de nodige context erbij. Zo'n beweging is er in de VS nog niet, maar volgens Michiel Vos zit dat er waarschijnlijk nog aan te komen. "Er is nog geen "mute R. Kelly"-achtige beweging in de VS als het gaat om MIchael Jackson, maar ik kan met niet voorstellen dat dat gaat uitblijven. Er is nu al een discussie gaande over man en zijn muziek. Mensen als Oprah geven deze discussie een breder platform dan ooit. Zij maakt het persoonlijk, maatschappelijk, zij brengt het in your face. Het is -vind ik persoonlijk- een goed gemaakte docu -geen roddelrubriek over Michael Jackson- die stof tot nadenken geeft."

Beluister het gesprek met Michiel Vos in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Vrijdagavond om 20.25 uur zendt Canvas de twee delen van 'Leaving Neverland' na elkaar uit

Bekijk de trailer van 'Leaving Neverland':

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet