"Optima Bank gaat bijna zeker failliet"

10 juni 2016
De Gentse financiële instelling Optima Bank wordt hoogstwaarschijnlijk vandaag of morgen al failliet verklaard. Dat zegt de overheidsdienst Financiën aan VRT Nieuws. De Gentse rechtbank van koophandel benadrukt dat het faillissement nog niet officieel is aangevraagd.
"Het is bijna zeker dat het faillissement wordt uitgesproken. Het is wel nog altijd een rechter die dat moet doen", zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. Wellicht zal die uitspraak er wel al snel komen; mogelijk vandaag al of morgen, klinkt het.

Bij de Gentse rechtbank van koophandel is het faillissement nog niet officieel aangevraagd. Daarom is een officiële uitspraak niet meer voor vandaag. Als Optima morgenvroeg de boeken neerlegt, kan de rechtbank van koophandel eventueel morgennamiddag uitspraak doen. Het faillissement is een voorwaarde opdat het Garantiefonds zou kunnen optreden.

"Optima bank neemt kennis van de verschillende berichten in de pers. Zij bevestigt dat zij op dit ogenblik niet failliet is verklaard, en op grond van de informatie waarover zij op dit ogenblik beschikt, heeft zij geen reden om aan te nemen dat dit in de komende uren staat te gebeuren. Momenteel wordt gewerkt aan een scenario waarbij Optima alle deposanten en schuldeisers zou kunnen terugbetalen", luidt een mededeling van Optima Bank zelf.

"Onregelmatighden"

Eergisteren al trok de Nationale Bank de banklicentie van Optima in. De centrale bank nam die maatregel omdat er "onregelmatigheden" werden vastgesteld in het beheer van de bank. Mogelijk zijn er strafrechtelijke inbreuken gebeurd, zoals fraude. Gisteren werden de rekeningen van de klanten geblokkeerd, om een te voorkomen.

Vandaag trok beurswaakhond FSMA dan tijdelijk de verzekeringsvergunning van Optima Bank in, waardoor de instelling ook geen activiteiten van verzekeringsbemiddelingen meer mag uitoefenen.

Vanaf het moment dat de bank effectief formeel failliet verklaard wordt, kunnen de rekeninghouders bij Optima beroep doen op het Garantiefonds voor de Financiële Diensten. Dat fonds zal de geblokkeerde deposito's terugbetalen binnen de wettelijk voorziene voorwaarden. Dat komt neer op een maximum van 100.000 euro per klant.

Een mislukt bankavontuur

Optima werd in 1991 opgericht als specialist inzake financiële planning voor vermogens, pensioenen en nalatenschappen. Het bedrijf was ook actief in vastgoed. In 2011 stapt Optima ook in het bankwezen door de overname van Ethias Bank.

De overheidsverzekeraar Ethias moest toen van de Europese Commissie zijn bank verkopen in ruil voor staatssteun van 1,5 miljard euro. Dat was in de nasleep van de ondergang van Dexia, waarvan Ethias een referentie-aandeelhouder was.

Door de overname van Ethias Bank kreeg Optima niet enkel 30.000 extra klanten, maar ook een banklicentie. Die bankactiviteit verliep evenwel niet zo vlot en in 2014 besliste Optima om die af te bouwen en zich om te vormen tot een beursvennootschap. Door de huidige situatie lijkt het vertrouwen van de klanten nu zoek. Een mogelijke oplossing is de overname door een andere financiële speler die dan ook de klanten overneemt, zoals eerder bij Kaupthing Bank.

Radio 1 Select