Oranje tegen Spanje

10 oktober 2015

Telkens Edward De Maesschalck een boek schrijft, zijn wij blij. Want ze zijn prachtig, die boeken. “De Graven van Vlaanderen” was een streling voor het oog, “De Bourgondische vorsten” barstte van de gravures en schilderijen, en nu is er “Oranje tegen Spanje”, over de Tachtigjarige oorlog en de jaren die daaraan vooraf gingen. Opnieuw een wonder van boekverzorging.

Weet je wat het probleem is met prachtig geïllustreerde boeken, Edward? - Beste lezer, ik spreek Edward nu even persoonlijk aan, maar lees gerust mee, hoor. - Ik vergeet te lezen. Ik kijk en kijk en kijk, ik doe niets dan kijken. Ik bestudeer de stadsgezichten en probeer de straten en torens van Brussel en Gent te herkennen. Ik blader van de tekening van de moord op Willem van Oranje en naar het portret van de hertog van Alva, ik kijk hem in de ogen en probeer daaruit zijn karakter af te leiden. Ik griezel terwijl ik de gravures zie van ketters op de brandstapel, van de executie van Mary Stuart, Queen of de Scots, van de Spaanse Furie, of van het bloedbad van Wassy waar ik nog van had gehoord...

Maar de tekst die jij geschreven hebt, Edward, daar kom ik nauwelijks aan toe. Zo gaat dat met dit soort prachtboeken: ten hoogste lees ik de onderschriften bij de illustraties en de kaarten. (Maastricht ligt zuidelijker dan Brussel, schrijf je. Hm, dat is een detail dat meteen de termen Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden relativeert.)

Weet je wat? Kom zaterdag naar Interne Keuken. Dan kan je vertellen wat we missen als we vergeten je tekst te lezen. We nemen er onze tijd voor. En, oei, ik stoot nu net op de afbeelding van de misvormde tenen van Keizer Karel… waar vind je die tekeningen?


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...