Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Thuis Oekraïense vluchtelingen opvangen? "Hou er rekening mee dat het langer zou kunnen duren dan verwacht"

vr 4 mrt. - 6:01

De oproep van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi aan burgers om te helpen bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen heeft veel mensen beroerd. Steden en gemeenten krijgen heel wat meldingen van mensen die hun huis of toch een deel ervan willen openstellen voor Oekraïners op de vlucht voor oorlogsgeweld. Nils Luyten, projectmedewerker bij de vzw ORBIT, begeleidt Vlaamse gezinnen die mensen, van Oekraïne en elders, opvangen.
ORBIT vzw: "Hou er rekening mee dat noodopvang Oekraïners lang kan duren"

Beluister het gesprek met Nils Luyten in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Een goede match tussen de vluchteling en een opvanggezin is erg belangrijk, legt Nils Luyten uit. “Madhi spreekt uitdrukkelijk over tijdelijke noodopvang als overgangsperiode naar een meer private oplossing op de huurmarkt. We vrezen dat die tijdelijkheid enorm onderschat wordt.” Luyten merkt dat de zoektocht naar huisvesting voor vele vluchtelingen allesbehalve van een leien dakje gaat. “Het kan maanden, tot zelfs meer dan een jaar duren.”

Wat na de termijn? 

Mensen die hun huis willen openstellen, worden gevraagd naar een termijn voor de noodopvang. “Maar wat gebeurt op het moment dat die inwoners op het einde van die vooropgestelde periode zitten en geen huurwoning hebben?” We moeten vermijden dat de solidariteit uitmondt in het belanden van inwoners op straat, zegt Luyten. Hij verwacht dat de overheid een alternatief creëert.

De realiteit nu is al te vaak dat erkende vluchtelingen die niet op tijd een woning vinden, op straat worden gezet, benadrukt hij.  “Ook voor kwetsbare huurders is er niet altijd een lokale optie. “We kunnen echt niet gewoon steunen op burgers en ervan uitgaan dat het wel in orde komt met die huisvesting.” Duurzaamheid moet centraal staan, vindt Luyten.

We kunnen echt niet gewoon steunen op burgers en ervan uitgaan dat het wel in orde komt met die huisvesting

Hij benadrukt wel enorm blij te zijn met de grote golf van solidariteit. “We gaan die maximaal vertalen in duurzame oplossingen, maar voor alle vluchtelingen.”

Geen ondoordachte beslissing 

Luyten vreest dat mensen zich ondoordacht melden voor de noodopvang. Madhi heeft het over 10.000 plaatsen. “Hoeveel van die plaatsen zijn écht toegankelijk”, vraagt hij zich af. Een zetel aanbieden, volstaat niet. “Er moet een ruimte zijn waar die mensen tot rust kunnen komen.” Denk goed na voor je je inschrijft, benadrukt Luyten.

Beluister het gesprek met Nils Luyten in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select 

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet