Orde der Artsen wist van gerechtelijk onderzoek, maar "niet dat arts uit Zedelgem beelden van kindermisbruik bezat"

23 juni 2022
© Unsplash
De Orde der Artsen was niet op de hoogte van de zaak tegen de kinderarts uit Zedelgem (West-Vlaanderen) die is aangehouden voor voyeurisme en het bezit van beelden van kindermisbruik. Er liep al een jaar een onderzoek tegen de man. De Orde wist dat en iemand van de Orde was bij de huiszoeking aanwezig, maar de Orde kende de details van het onderzoek niet.

"De Orde is betrokken bij meer dan 100 huiszoekingen per jaar in België en dat is in gentlemen's agreement met het parket. Er staat altijd een raadslid van de Orde bij. Als er papieren dossiers zijn, kan je daar als arts - die erbij staat - het een en ander over weten. Maar als dat elektronische dragers zijn, dan heb je daarover bijna geen informatie", legt Michel Deneyer van de Orde uit in 'De Ochtend'.

Concreet was er iemand van de Orde der Artsen aanwezig bij de huiszoeking bij de kinderarts die nu in de cel zit op verdenking van bezit van kinderporno en voyeurisme. De kinderarts kreeg bovendien in het verleden al voor gelijkaardige feiten opschorting van straf.

Een aanwezigheid bij een huiszoeking noemt Deneyer "een vrij routinematige klus"."Het parket gaat dan daarmee aan de slag. Bij elektronische dragers gaat de computer naar het gerecht waar alles wordt uitgespit. Dan is er geen informatie-uitwisseling wat misschien in de toekomst wel zou moeten gebeuren voor de transparantie. (...) Niemand hier weet hoe zwaar de aantijgingen zijn in dit dossier. In de pers wordt dat uitvoerig belicht en min of meer in een richting geduwd. We moeten dat hier in alle sereniteit juridisch afwachten."
De kinderarts was ook al enkele jaren trainer bij een turnclub en trainde er minderjarigen. Volgens de clubvoorzitter zijn er nooit specifieke meldingen of klachten binnengekomen over de man. In afwachting van het gerechtelijk onderzoek is de trainer wel op non-actief gezet.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook