Ierland zet zich schrap voor orkaan Ophelia

16 oktober 2017
Ierland en het Verenigd Koninkrijk zetten zich schrap voor orkaan Ophelia, die naar verwachting vanmiddag de Ierse kust zal bereiken. Momenteel haalt ze nog windsnelheden tot 145 kilometer per uur. Mogelijk zwakt ze nog af, maar de autoriteiten nemen alvast het zekere voor het onzekere. "Dit is potentieel levensbedreigend", zegt de Britse weerkundige dienst Met Office zelfs.

Orkaan Ophelia woedt momenteel boven de Atlantische Oceaan, even voorbij de Portugese eilandengroep Azoren, en heeft koers gezet naar Ierland. Rond de middag zou ze de kust bereiken. De orkaan is gisteren nog afgezwakt naar een orkaan van categorie 1, al is dat "afzwakken" relatief, want ze bereikt windsnelheden tot 145 kilometer per uur. Mogelijk zal Ophelia nog in kracht afnemen voor ze aan land gaat.

Deze voormiddag al krijgen de Ierse kustgebieden te maken met de voorlopers van Ophelia, met windsnelheden tot 130 kilometer per uur. Met Éireann, de Ierse weerkundige dienst, neemt het zekere voor het onzekere en heeft voor grote delen van het land code rood afgekondigd, de hoogste waarschuwingscategorie. Volgens de weerdienst kan die waarschuwing in de loop van de dag naar het hele land uitgebreid worden.

Concreet: alle scholen in de gebieden waar code rood geldt, blijven vandaag dicht. Automobilisten, fietsen, motorrijders... Wie niet de weg op moet, wordt geadviseerd thuis te blijven. De luchthavens verwachten vertragingen, zowel voor vluchten van en naar Ierland. Rechtszaken zijn uitgesteld. De overheid heeft ook militairen paraat om in geval van nood assistentie te verlenen.

"Potentieel levensbedreigend"

Ook het Verenigd Koninkrijk zal in de klappen delen. Voor heel Noord-Ierland geldt een zogenoemde "amber alert" en blijven alle scholen gesloten. Met Office, de Britse weerkundige dienst, schuwt de grote woorden niet en waarschuwt voor "potentieel levensbedreigend" weer.

In Noord-Ierland worden er in de namiddag hoge golven aan de kust, stroomstoringen en veel schade door rondvliegend puin verwacht. Ook het zuiden en het centrum van Schotland, grote delen van het noorden van Engeland en Wales zullen te maken krijgen met extreme windstoten.

"Een dag van grote contrasten"

Volgens BBC Weather zal maandag overigens "een dag van grote contrasten" zijn, met aan de ene kant letterlijk regen en wind en aan de andere kant zon. In het oosten van Engeland is het ongewoon warm en zonnig voor de tijd van het jaar, net als bij ons. Het zou er vandaag tot 23 graden worden.

Ophelia is overigens de reden waarom het dit weekend zo'n mooi weer is in onze streken. De warme lucht van de subtropen wordt door de orkaan tot bij ons gebracht. Vandaag verwacht het KMI in ons land zelfs temperaturen tot 26 graden.

Bron: vrtnws.be

Radio 1 Select