Oscar Romero wordt zalig

22 mei 2015

Morgen wordt Oscar Arnulfo Romero in San Salvador zalig verklaard.

De Salvadoraanse aartsbisschop en mensenrechtenactivist werd op 24 maart 1980 neergeschoten terwijl hij de mis opdroeg in de privékapel van het Ziekenhuis van de Heilige Voorzienigheid in San Salvador. 'Door rechtse doodseskaders van Roberto d'Aubuisson', geloofden heel veel mensen binnen en buiten El Salvador. Een visie die in 1993 door de waarheidscommissie van de VN werd onderschreven.

Zes weken voor zijn dood had Romero aan de KU Leuven een eredoctoraat ontvangen omwille van zijn 'preferentiële keuze voor de armen'.

Daags voor de moord riep hij in zijn homilie voor palmzondag de militairen op om niet langer medeburgers te doden. En kort tevoren had hij aan een Mexicaanse journalist voorspeld wat hem te wachten stond: 'Si me matan, resucitaré en el pueblo salvadoreño. Un obispo morirá, pero la Iglesia de Dios, que es el pueblo, no perecerá jamás.' (Als ze mij doden, zal ik herrijzen in het volk van El Salvador. Een bisschop zal sterven, maar de kerk van God, dat is het volk, zal nooit vergaan.)

De mara's, Salvadoraanse drugs- en misdaadbendes, hebben in een communiqué alvast een wapenstilstand aangekondigd, als 'geschenk voor de zaligverklaring'.

We hebben een hele tijd die kant niet opgekeken, maar leeft het volk van El Salvador tegenwoordig in vrede?

Radio 1 Select