Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Oscars baden in diversiteit, 'Green Book' kaapt verrassend de hoofdprijs weg

ma 25 feb. - 6:53

In Los Angeles zijn de Oscars voor de 91e keer uitgereikt. Bij de winnaars valt een grote diversiteit op met veel Afrikaans-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse laureaten. Af en toe viel ook een politiek getinte uitspraak. 'Green Book' van Peter Farrelly won enigszins verrassend de Oscar voor beste film, de andere (belangrijkste) prijzen zijn netjes verdeeld.
'Green book' van Peter Farrelly won de Oscar voor beste film

Verschillende jaren op rij heeft de hashtag  #OscarsSoWhite hoogtij gevierd na de bekendmaking van de nominaties (en de winnaars) van de Academy Awards, maar deze keer kon daarvan geen sprake zijn bij de 91e uitreiking van de Oscars.

Een groot deel van de (belangrijkste) winnaars was deze keer Afrikaans-Amerikaans of Latijns-Amerikaans. Ook vrouwen waren goed vertegenwoordigd. Voorts schuwden verschillende sprekers op het podium politiek getinte (anti-Trump) uitspraken niet, bijvoorbeeld door Spaans te spreken of door expliciet een lans te breken voor immigranten en vrouwen.

Hoofdprijs voor 'Green Book'

'Green Book' van Peter Farrelly ging met de Oscar voor beste film aan de haal, de voornaamste prijs van de avond.

De film vertelt het waargebeurde verhaal van de vriendschap tussen een zwarte pianist en zijn blanke chauffeur in het zuiden van de VS in de jaren 60. Meermaals botsen ze op flagrant racisme, een thema dat nog steeds actueel is. "Helaas zal onze film over 10 jaar ook nog relevant zijn", zei Ali vorige maand nog in een gesprek met filmreporter Ward Verrijcken.

De prijs voor beste regie ging naar 'Roma'.

Bekijk de lijst met alle winnaars op vrtnws.be

"Altijd vreemd als beste regie en beste film niet naar dezelfde film gaan"

Ward Verrijcken blikt terug in 'De Ochtend': "Ik vind dat 'Roma' de beste film was van 2018, maar je merkt dat niet iedereen mee was met die zwart-witfilm die voor Netflix gemaakt was".  Hij vindt het ook vreemd wanneer 'beste regie' en beste film' niet naar dezelfde film gaan.  "Zoals Patrick Duynslaegher ooit zei: je geeft ook geen prijzen aan het beste boek en het beste geschreven boek."

"Nog altijd heel belangrijk"

Verrijcken vindt de Oscars ook nog altijd erg relevant: "De sleet is vooral te merken in de kijkcijfers. Maar op de uitreiking zelf zit geen sleet. De Oscars worden niet minder relevant, het zijn gewoon andere tijden waarin jonge kijkers ook naar andere platformen kijken dan enkel via traditionele zenders."

"Ik vind dat die Oscars nog altijd heel belangrijk zijn", besluit hij.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet