Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Otis: de eerste baby ter wereld die gedragen is door twee mama's

ma 9 dec. - 10:04

In het Verenigd Koninkrijk is een eerste baby geboren die door zijn beide moeders werd gedragen. Baby Otis werd twee maanden geleden geboren, maar het nieuws is nu pas bekendgemaakt. De techniek die gebruikt is, heet AneVivo. De ouders Jasmine en Donna, een lesbisch koppel, zeggen zelf dat ze "enorm blij zijn dat ze dit samen delen en dat dit hun band als gezin alleen maar versterkt heeft".
© Fé Ngô (via Unsplash.com)

Baby Otis is de zoon van een lesbisch koppel uit het Verenigd Koninkrijk en is de eerste baby ter wereld die gedragen is door twee mama’s. "De techniek die gebruikt is, heet AneVivo. Daarbij vindt de bevruchting plaats in de baarmoeder en dus niet in een laboratorium", zegt Petra De Sutter, hoogleraar in de gynaecologie in het programma 'Nieuwe Feiten'.

"Een eicel wordt samen met donorsperma in een capsule geplaatst, en die capsule gaat in de baarmoeder van mama 1. Eens de bevruchting heeft plaatsgevonden, wordt de capsule overgedragen van mama 1 naar mama 2, die de rest van de zwangerschap voor haar rekening neemt".

Vraagtekens bij meerwaarde

De Sutter kent de techniek, ze heeft er zelfs op een bepaald moment mee onderzoek naar gedaan. Maar ze plaatst vraagtekens bij de meerwaarde. "Het embryo kan maar 5 dagen in een capsule in de baarmoeder van de ene moeder zitten, waarna het dan overgeplaatst wordt naar de andere moeder", zegt De Sutter.

Voordeel zou zijn dat de bevruchting kan plaatsvinden in “een natuurlijke omgeving” en dat beide ouders een sterke band ontwikkelen met het kind, want de ene heeft het in haar eigen lichaam “gemaakt” en de andere mag het 9 maanden dragen.

Meerwaarde zit tussen de oren

"Of het voordelig is en een beter contact met de eerste moeder tot gevolg heeft is niet wetenschappelijk bewezen. De meerwaarde van die vijf dagen zit tussen de oren van de moeders: een baby voelt op dat moment echt geen band, voelt niet waar het is", beklemtoont De Sutter.

De Sutter heeft alle begrip voor het feit dat 2 mama’s samen een kind op de wereld willen zetten. "Maar ik denk dat daarvoor al een afdoende techniek bestaat die al jàren wordt toegepast: het eitje van de ene mama bevruchten via in vitro en inplanten bij de andere mama. Mama 1 heeft het kindje dan nooit “gedragen” maar zoals hierboven beschreven is dat “dragen” zeer relatief".

Niet toe te juichen

"Ik wil vooral niet dat mensen dit nu gaan zien als een nieuwe trend. Als deze techniek makkelijk en goedkoop in Afrika kan toegepast worden, ben ik de eerste om mee op de kar te springen. Maar om het hier aan te bieden in dure privéklinieken vind ik te ver gaan", besluit De Sutter.

Beluister het gesprek met Petra De Sutter in 'Nieuwe Feiten':

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet