Oud-douanier Roger Van den Bulcke: "Het Festina-schandaal barstte los... door een scheet!"

3 december 2021
Politicoloog Hendrik Vos en Sven Speybrouck reizen Europa rond, op zoek naar de boeiendste verhalen over het ontstaan van de Europese Unie. In de derde aflevering van 'Het Mirakel van Schuman' spreken ze af met oud-douanier Roger Van den Bulcke. Hij vertelt over de botersmokkel van vroeger en over hoe het Festina-schandaal bloot kwam te liggen. Een onwaarschijnlijk en grappig verhaal!

Tot in de jaren 60 moest je gekochte pakjes boter aangeven aan de douane. Daar moest je dan taksen op betalen. Als je dat niet wilde, kon je omrijden, maar douaniers lagen toen vaak in de bosjes te wachten om 'smokkelaars' tegen te houden. 

Maar meer dan de wilde achtervolgingen die vaak volgden, spreekt het verhaal van de Festina-affaire tot de verbeelding. "Het was de brigade van Metz", begint Roger zijn verhaal over die bewuste 8 juli in 1998. De douaniers stonden aan de grens dichtbij Lille, ter hoogte van Neuville-en-Ferrain. "Het was etenstijd en een van die douaniers moet een scheet laten. Zijn collega's manen de flatulente collega aan om de auto te verlaten, zodat het voertuig wat kan verluchten." Zo gezegd, zo gedaan.

Ge ziet waar een goeie scheet goed voor is, hé

De douanier besluit dan maar van de nood een deugd te maken en wat voertuigen te controleren. Hij houdt een voertuig tegen, van een wielerploeg: Festina. "Die auto wordt gestopt en het is verzorger Willy Voet die aan het stuur zit. De douanier controleert de auto en vindt daar een gigantische lading dopingproducten. Anabole steroïden, EPO, ... De wielerwereld zou nooit meer hetzelfde zijn na die voertuigcontrole.

Voet werd aangehouden en uiteindelijk moet de hele Festina-ploeg de Tour de France van dat jaar verlaten. En dat allemaal door een scheet en een douanier die hoopte dat hij misschien nog een petje voor zijn zoon kon krijgen van de wielerploeg. "Ge ziet waar een goeie scheet goed voor is, hé", lacht Roger hartelijk.

Bekijk de reportage over 20 jaar Festina-schandaal van Sporza hier.

Beluister de derde aflevering van 'Het Mirakel van Schuman':

Lijst van artikels