Oud-FBI-baas aangesteld als speciale aanklager in Rusland-onderzoek

18 mei 2017
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een speciale aanklager benoemd om het onderzoek te leiden naar de mogelijke banden tussen de Trump-campagne en Rusland. Het gaat om Robert Mueller, die FBI-baas was van 2001 tot 2013. President Trump zegt dat het onderzoek zal aantonen dat er geen sprake is van een samenzwering.

De Democraten vroegen al langer om een speciale aanklager aan te stellen in de zaak, die Trump in steeds nauwere schoentjes brengt. Maar de Republikeinen hielden de boot af. Tot nu dus.

"Mijn beslissing betekent niet dat ik denk dat er misdaden werden gepleegd of dat een vervolging nodig is", zegt de adjunct-minister van Justitie Rod Rosenstein in een persbericht. "Het algemeen belang, vanwege de unieke omstandigheden, vereist dat ik dit onderzoek onder de autoriteit van een persoon plaats die een graad van onafhankelijkheid bezit tegenover de normale commandoketen."

De afgelopen week werd de druk om een speciale aanklager aan te stellen opgevoerd, na het ontslag van FBI-baas James Comey (die tot voor kort het onderzoek leidde), de onthullingen dat Trump geheime informatie zou hebben doorgegeven aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken én het nieuws dat Trump gevraagd zou hebben aan Comey om het onderzoek naar zijn voormalige adviseur nationale veiligheid stop te zetten.

 
 
 

Radio 1 Select