Oud-Lagerhuisvoorzitter John "Order" Bercow rekent af met premier Johnson en stapt over naar Labour

20 juni 2021
John Bercow, voormalig parlementslid voor de Conservatieven en oud-voorzitter van het Britse Lagerhuis, is enkele weken geleden lid geworden van oppositiepartij Labour. Dat heeft hij gezegd in een interview met de Britse zondagskrant 'The Observer'. Daarin haalt hij ook scherp uit naar premier Boris Johnson en diens Conservatieve Partij.

Van 2009 tot 2019 was John Bercow 'Speaker of the House', zegt maar voorzitter van het House of Commons, de tweede kamer van het Britse parlement. In die rol raakte hij wereldwijd bekend door zijn typische stijl. Zijn "order! order!, weergalmde door het parlementsgebouw toen hij parlementsleden tot de orde riep.

Steeds meer mensen zijn de leugens, de holle slogans het falen van Boris Johnson beu
Oud-Lagerhuisvoorzitter John Bercow

Jarenlang was Bercow lid van de Conservatieven, maar enkele weken geleden heeft hij zich dus aangesloten bij de sociaaldemocraten van Labour. In "The Observer" noemt hij de Conservatieven een "reactionaire, populistische, nationalistische en soms xenofobe partij".

"Voor mij zijn gelijkheid, sociale gerechtigheid en internationalisme belangrijk", aldus Bercow. "Ik ben tot de conclusie gekomen dat deze regering (van Boris Johnson, red.) moet vervangen worden. De waarheid is dat Labour de enige partij is die dat kan bewerkstelligen. Er is geen enkel ander geloofwaardig alternatief."

Boris Johnson zelf noemt Bercow "een goede campagnevoerder, maar een slechte premier". "Volgens mij heeft hij geen visie op een meer rechtvaardige maatschappij, streeft hij niet naar meer sociale mobiliteit en wil hij helemaal niet dat zij die minder hebben dan hij erop vooruitgaan." Volgens Bercow zijn steeds meer Britten de leugens, de holle slogans het falen van hun premier beu.

Beluister het gesprek over John Bercow in 'De Ochtend' via Radio 1 Select.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: