Oud-president Trump beschuldigd van poging tot staatsgreep tijdens hoorzitting over Capitoolbestorming

10 juni 2022
Colin Lloyd
De betogers die het Capitool bestormden op 6 januari 2021 hebben dat gedaan na "aanmoedigingen" door Donald Trump. Dat zegt Bennie Thompson, de Democratische voorzitter van de onderzoekscommissie die de bestorming onderzoekt, bij de start van de eerste openbare hoorzitting. “Het geweld was geen ongeluk, maar Donald Trumps laatste poging om overeind te blijven”, aldus Thompson.

Donald Trump was het middelpunt van een wijdvertakte samenzwering om de resultaten van de presidentsverkiezingen ongedaan te maken en dat mondde uit in een "poging tot staatsgreep". Voorzitter Bennie Thompson, een Democraat uit Mississippi, wond er geen doekjes om toen hij tijdens de eerste openbare hoorzitting omschreef wat er tijdens de bestorming van het Capitool gebeurd was in Washington.

Op het moment van de bestorming was duidelijk dat Joe Biden de winnaar was van de verkiezingen, maar Trump hield vol dat er op grote schaal was gefraudeerd. Na bijna een jaar onderzoek opende de hoorzitting van de onderzoekscommissie met het tonen van fragmenten uit gesprekken met leden uit de naaste omgeving van oud-president Trump.

Zo was er een getuigenis te zien van de voormalige minister van Justitie Bill Barr. Hij zei dat de beweringen van de voormalige president dat de verkiezingen waren gestolen, ongegrond waren.

"We kunnen niet leven in een wereld waarin de zittende regering aan de macht blijft op basis van haar opvatting, niet ondersteund door specifiek bewijs, dat er fraude is gepleegd bij de verkiezingen", zei de voormalige minister.

"Uitgekiend plan van Trump"

Iets later volgde ook Ivanka Trump, de dochter van de ex-president. Zij “aanvaardde” de verwerping door Barr van de samenzweringstheorie van haar vader.

Volgens de Republikeinse vicevoorzitster van de onderzoekscommissie Liz Cheney was er een "uitgekiend plan" van de toenmalige president om de verkiezingsuitslag te veranderen. De aanzet voor de bestorming een tweet was van Trump, aldus Cheney, waarin hij zijn aanhangers opriep naar Washington te komen. "Het zal wild worden", schreef hij in die tweet.

Toen Trump-aanhangers op 6 januari 2021 scandeerden dat ze vicepresident Pence wilden ophangen, reageerde Trump daar positief op, zei Cheney. De Republikeinse deelde daarop de reactie van Trump volgens zijn eigen adviseurs: "Het is zijn verdiende loon". De zaal leek zichtbaar geschrokken.

De commissie vertoonde ook fragmenten van een documentaire die leden van de extremistische militie Proud Boys volgde. Uit getuigenissen blijkt dat de leiders elkaar aan de vooravond van de bestorming in een parkeergarage in Washington hebben ontmoet. "Trump heeft me maar twee dingen gevraagd: op hem stemmen en op 6 januari komen", vertelde een lid van de Proud Boys aan de commissie.

Eén van de meest schokkende getuigenissen kwam van een politieagente die erbij was die avond. Ze vertelde hoe de politie door de massa werd teruggedrongen en vergeleek het met een oorlogssituatie. "Ik gleed uit over het bloed van de betogers."

Heksenjacht

Oud-president Trump zelf reageerde intussen via zijn social mediakanaal. Hij meent dat de onderzoekscommissie weigert om positieve getuigenissen te laten horen en niks zegt over de massale verkiezingsfraude. Ook in Republikeinse kringen werd al gereageerd. Volgens correspondent Björn Soenens blijven de meeste Republikeinen erbij dat het een 'heksenjacht' is.

De eerste openbare hoorzitting werd rechtstreeks in prime time uitgezonden door de grote nieuwszenders, behalve door het conservatieve Fox News. De onderzoekscommissie bestaat uit zeven Democraten en twee Republikeinen. De komende weken zijn er meer hoorzittingen gepland om de onderzoeksresultaten te presenteren.

Bron: vrtnws.be en De ochtend