Oud-wielerjournalist Mark Vanlombeek is overleden: "De beste commentator die ik ooit gekend heb"

5 maart 2018
Mark Vanlombeek (67) is gestorven. De oud-wielerjournalist van de VRT overleed aan de gevolgen van kanker. Op het einde van zijn actieve loopbaan was hij woordvoerder van VTM.

Al als student begon Vanlombeek aan zijn mediacarrière: in 1969 begon hij als losse medewerker bij Omroep Brabant, een regiozender van de toenmalige BRT.

Vanaf 1975 ging hij aan de slag als sportjournalist voor de VRT, wielrennen was zijn domein. Als commentator groeide hij uit tot de wielerstem van Vlaanderen, waarbij hij vaak een gesmaakt duo vormde met collega Mark Uytterhoeven.

In 1999 ruilde hij de VRT voor de Medialaan, waar hij tot maart 2010 en zijn pensioen woordvoerder was.

Strijdvaardig

In november vorig jaar kwam Vanlombeek naar buiten met het nieuws dat hij uitgezaaide kanker had. Hij vertelde vrijuit over de tumor in zijn buik op de Boekenbeurs, waar hij zijn boek over de betreurde ex-renner Tom Simpson voorstelde.

Vanlombeek, ook gemeenteraadslid in Zaventem, klonk toen heel strijdvaardig. "Ze konden de kanker niet meer wegkrijgen, wel onder controle houden. Dan ga ik op nazicht elke 2 maanden, later misschien elk halfjaar of jaar. Een coureur die niet gelooft dat hij de koers kan winnen, zal niet winnen. Ze zeggen dat ik een vechter ben. Dus vecht ik."

Helaas duurde het gevecht niet zo lang en won de ziekte sneller dan verwacht het pleit.

"Een formidabele collega"

André Meganck werkte 20 jaar met hem samen. Hij verliest een formidabele collega, maar ook een goede vriend. In De Ochtend blikte hij terug:

Mark Vanlombeek gaf wielercommentaar een andere dimensie. Voor mij is hij de beste commentator die ik ooit gekend heb.

Herbeluister het interview:

Bron: sporza.be en "De Ochtend"

Radio 1 Select