Oude hersenen

4 januari 2020
Je bent maar zo oud als je je voelt, hoor je wel eens zeggen. Dat klinkt mooi, maar dat is natuurlijk een knaller van een leugen: je verrimpelt en je verslapt. Je verslijt, je boert achteruit, daar is weinig aan te doen. Je lichaam veroudert, en dat doen ook je hersenen. Over die hersenen en wat ermee gebeurt als je de vijftig voorbij bent, gaan we het zaterdag hebben.

Margriet Sitskoorn heeft daarover een boek geschreven: Het 50+ brein, over ouder wordende hersenen in de moderne maatschappij. Professor Sitskoorn is neuropsycholoog en hoogleraar klinische neuropsychologie aan de universiteit van Tilburg. In die hoedanigheid laat ze wel eens een proefpersoon door de scanner gaan. Daaruit blijkt dat sommige delen van de hersenen beter funcitoneren bij ouderen dan bij jongeren.

Dat maakt de redactie van Interne Keuken blij. Wij zijn alledrie vijftigplussers. We voelen dat we wat minder scherp denken, vaker dan vroeger moeten we zoeken naar het juiste woord, en als je ons vraagt wat vorige week de onderwerpen van het programma waren, moeten we nadenken. Of spieken op de site. We worden oud, en oud worden - zo dachten wij - is achteruit gaan.

Nee, zegt Margriet Sitskoorn met academisch gezag, dat klopt niet. Of dat klopt maar half. Oud worden heeft voordelen. 

Beluister het volledige interview uit Interne Keuken: