'Ouder' en 'Geen kleine man' genomineerd voor de Belfius Persprijzen

28 maart 2022
Duimen duimen duimen! Radio 1 is twee keer genomineerd voor de Belfius Persprijzen. Proficiat aan Raf Njotea en Lander Kennis met de nominatie voor 'Ouder', en aan Sofie Peeters, AudioCollectief Schik en Slowpony voor 'Geen kleine man'.

Sinds 1963 organiseert Belfius elk jaar de Belfius Persprijzen. Elke professionele Belgische tv-reporter, radiojournalist, persfotograaf of redacteur kan deelnemen.

Deze podcasts zijn genomineerd in de categorie 'Radio & Podcast'.

Ouder

In 2017 wordt Francis Njotea in allerijl opgenomen in het ziekenhuis. Hij ligt een week in coma. Wanneer hij ontwaakt, vertelt hij zijn zoon Raf verward een geheim. Dat hij geen 63 jaar oud zou zijn, zoals zijn kinderen en ex-vrouw heel hun leven dachten, maar 73. Later ontkent hij het verhaal. Samen met zijn goede vriend Lander Kennis gaat Raf Njotea in de Radio 1-podcast 'Ouder' op zoek naar het migratieverhaal van zijn vader.

Beluister de podcast 'Ouder' op onze website, of luister via je favoriete podcast-app.

Geen kleine man

Vanaf haar zeventiende wordt Sofie Peeters (35) geteisterd door angstaanvallen. Eerst eentje. Vreemd. Dan nog één. Wat is dit? Tot ze dagelijks naar adem snakt in de aula, de trein, de concertzaal...

Sofie zoekt hulp: bij haar huisarts, de fysiotherapeut, de psychotherapeut. Maar ze staan voor een raadsel. Tien jaar lang probeert Sofie te leven met de angst.

Tot die plotseling verdwijnt als hij gekomen is… wanneer ze stopt met haar anticonceptiepil.

Waarom heeft tien jaar lang geen enkele medisch geschoolde professional de link gelegd tussen haar hormonale anticonceptiemiddel en de angst? Waarom heeft zijzelf, noch iemand uit haar omgeving hieraan gedacht?

Wat weten we eigenlijk over dat vrouwenlichaam en de impact van hormonen? Zijn er nog andere aandoeningen die zich verstoppen in dat vrouwenlijf, waar we, ondanks onze hoogstaande gezondheidszorg en geëmancipeerde maatschappij, fundamenteel te weinig over weten? Want vrouwen zijn toch… geen kleine mannen?

Vrouwen zijn toch... geen kleine mannen?

'Geen kleine man' is een podcast van productiehuis Slowpony in coproductie met VPRO/NPO Radio 1. De serie is tot stand gekomen met steun van deBuren, Vlaams-Nederlands Huis voor cultuur en debat, VRT en Fonds Pascal Decroos.

Beluister 'Geen kleine man' via je favoriete podcast-app. De trailer vind je hieronder.

Lees ook