Ouderdomsdiscriminatie mag niet meer in Groot-Brittannië

11 januari 2011

Al hebben ze daar over het kanaal wel een mooi woord voor: 'ageism'. Wat wil het geval? De 53-jarige televisiepresentatrice Miriam O'Reilly (foto) heeft gedeeltelijk gelijk gekregen in haar zaak tegen haar voormalige werkgever BBC. Ze daagde BBC voor de rechtbank wegens discriminatie op basis van leeftijd en geslacht.

O'Reilly was het gezicht van het populaire programma Countryfile. Toen de makers van de show over het landelijke leven in Groot-Brittannië het programma restyleden, werd ze vervangen door een veel jongere collega. De mannelijke copresentator John Craven (68) mocht blijven. De BBC-directie had haar vooraf al gewaarschuwd dat zo moest opletten met haar rimpels, als high definition televisie haar intrede zou doen.

De rechter gaf haar gelijk wat betreft de discriminatie op basis van leeftijd, maar niet op basis van geslacht. "Ik heb dit gedaan omdat ik dit moest doen. Ik zou mezelf niet meer voor de spiegel kunnen zien staan als ik geen actie zou hebben ondernomen hebben tegen dit onrecht", reageerde ze opgelucht.

De rechter moet de schadevergoeding nog bepalen, maar de BBC heeft zich al geëxcuseerd en wil praten over een nieuwe samenwerking.