Oudere vrouw zkt. jongere man

13 november 2015
Zou het een trend zijn, een oudere vrouw met een jongere man? Wij zijn geneigd te denken van wel, met dit argument: het zit in Thuis! Want Jens, die heeft een relatie met Lena. En die is een pak ouder dan Jens.

Is het écht een nieuwe trend? Of horen we er gewoon minder over, omdat vrouwen daar minder mee uitpakken dan hun mannelijke soortgenoten? En is dat dan de man die op zoek gaat naar een oudere vrouw, of omgekeerd? Bij zulke vragen kennen wij één adres: seksuologe Rika Ponnet

Ook zij bevestigt dat het aantal relaties tussen oudere vrouwen en jongere mannen toegenomen is. "Ongeveer 10% van der relaties op dit moment zijn relaties waarbij de man minstens drie jaar jonger is dan de vrouw."

Geven mannen en vrouwen dit ook aan, wanneer ze bij haar relatiebureau Duet aankloppen? Dat is niet het geval, meent Rika. Als mensen hun verwachtingen aangeven, dan is dat zeer traditioneel:

Mannen zijn het liefst samen met een vrouw van rond de 25, vrouwen zijn het liefst samen met iemand van hun eigen leeftijd.

 

Maar, vult Rika aan, de 'relatiemarkt' heeft niet altijd een antwoord op die verwachtingen, waardoor er verschillende relatietrajecten ontstaan. 

Een relatie tussen een jongere man en oudere vrouw wordt volgens haar nog niet echt breed geaccepteerd. "Zulke relaties moeten toch altijd nog wat meer commentaar slikken." Volgens haar moeten we loskomen van een zekere moraliteit die daar rond hangt. 

Wat zien die mannen in oudere vrouwen? "Veel vrouwen voelen zich beter in hun vel na hun veertigste, dat trekt mannen aan." 

Dat is niet het enige. "De biologische klok tikt ook al wat minder hard bij oudere vrouwen, dus voor mannen met een niet zo sterke kinderwens maakt dat het net wat makkelijker."

 

Als je géén idee hebt wie Jens of Lena uit Thuis zijn, even een hulpmiddeltje:

Radio 1 Select