‘Oudere’ vrouwen zijn hot

25 april 2017
Volgens het Amerikaanse blad People is de 49-jarige Julia Roberts de ‘mooiste vrouw ter wereld’. Vorig jaar mocht de 50-jarige Sandra Bullock die titel dragen. En ook bekende mannen zoals de Franse Presidentskandidaat Macron of de Australische acteur Hugh Jackman, hebben een oudere partner.

De aloude ‘wet van Draulans’ dat jonge vruchtbare vrouwen aantrekkelijker zijn, blijkt dus aan herziening zijn.

Vrouwen zijn het vruchtbaarst op jonge leeftijd, rond hun 24ste. Geen wonder dat mannen ‘jagen’ op jongeren vrouwen. Die biologische wet is niet veranderd, zegt Dirk Draulans. Maar de biologie raakt overvleugeld door culturele en maatschappelijke ontwikkelingen, zeker de laatste vijftig jaar.

Viriliteit heeft aan belang ingeboet. Dat komt omdat fysieke mankracht geleidelijk aan helemaal vervangen wordt door machines. En dus worden vrouwen opgewaardeerd.

Globaal gezien doet iedereen ook steeds minder zware fysieke arbeid. Mensen takelen dus minder snel af en zien er langer mooi uit. Ook cosmetica en plastische chirurgie helpen de biologie te misleiden, stelt bioloog Dirk Draulans vast.

Vrouwen krijgen ook minder kinderen. Seks is een genotsfactor geworden en heeft niet langer de prioritaire functie van voortplanting. Anticonceptie en zeker de pil heeft daarbij een essentiële rol gespeeld.

Zelf gaf Draulans onlangs nog toe een boontje te hebben voor de 61-jarige IMF-baas Christine Lagarde. Julia Roberts valt bij hem minder in de smaak.