"Ouderen die onze actie niet goedkeuren, hebben makkelijk praten"

17 januari 2019
De jongeren achter 'Youth For Climate' toonden zich bijzonder strijdvaardig Bij Debecker: "Ouderen die onze actie niet goedkeuren, hebben makkelijk praten. Zij hebben geen actie ondernomen toen het nog niet te laat was"

Vorige week waren ze met 3.000 en deze week hopen de jongeren achter Youth for Climate het nog beter te doen. Vandaag trekken ze voor de tweede donderdag op rij door de straten van Brussel om te ijveren voor een beter klimaat. Veel mensen reageren enthousiast, maar er zijn ook heel wat kritische reacties op het spijbelgedrag van de jongeren.

Spijbelen niet ideaal

De jongeren zelf snappen dat spijbelen niet ideaal is, maar vinden dat je hun beslissing om niet naar school te gaan op donderdag moet zien in een bredere context. Ook zien ze een verschil in reacties op hun actie tussen ouderen en jongeren: "Veel jongeren reageren enthousiast, terwijl het vanuit de oudere generaties vaker voorkomt dat er kritiek komt. Maar die oudere generatie heeft makkelijk praten, zegt Luis. 

Ouderen die onze actie niet goedkeuren, hebben makkelijk praten. Zij hebben geen actie ondernomen toen het nog niet te laat was.
Luis

Gesprek met ministers

Het protest valt alvast niet in dovemansoren, want een aantal van de studenten die protesteren voor een beter klimaat gingen in gesprek met onder andere Vlaams vice-minister president Liesbeth Homans, Vlaams minister van Energie Lydia Peeters en Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege.

"De ministers hebben ons getoond wat voor acties ze al doen voor een beter klimaat, maar hebben ook erkend dat ze nog veel ambitieuzer moeten zijn. Er is niets concreet beloofd tijdens die gesprekken, maar we hadden dan ook nog geen concrete voorstellen meegebracht", zegt Anuna. "Bij een volgend overleg gaan we dat wél doen".

De strijd wordt dus niet gestaakt, integendeel.

 

Beluister hier de uitzending opnieuw:

Ondertussen hebben zich zo'n 12.500 jongeren verzameld in Brussel:

Lees ook: