Ouderlijke ontvoering: “In Peru sta ik 3-0 achter: ik ben man, ik ben buitenlander en word bestempeld als gewelddadig"

5 juni 2020
Erik Bulthuis
De ontvoeringszaak van de 13-jarige jongen uit Genk en nieuwe aanwijzingen in de verdwijningszaak van de Britse peuter Maddie McCann haalden deze week de voorpagina's van de krant. Maar dat soort ontvoeringen komt gelukkig maar zelden voor. Wat veel vaker voorkomt zijn parentale ontvoeringen. Een ouder die zijn of haar kind weghaalt van de andere ouder en naar het buitenland of het land van herkomst vlucht. Erik Bulthuis getuigde in ‘Achter De Feiten’ over het gevecht om zijn zoontje.

Erik Bulthuis kreeg 16 jaar geleden een relatie met een vrouw uit Peru, Pamela. Ze hadden het goed samen en keerden terug naar België om hier een leven te beginnen. Ze kregen een zoon Legolas, maar Pamela was niet gelukkig in België. Toen ze op bezoek gingen in Peru bleef Pamela daar met Legolas en ze keerde niet meer terug. Alle communicatie werd verbroken en Erik zou zijn zoon niet meer zien. Dat gebeurde drie jaar geleden.

Plots kreeg ik te horen dat er in Peru een rechtszaak tegen mij was gestart wegens huiselijk geweld. Dat klopt totaal niet! Ik begon door te krijgen dat ik mijn zoon niet meer zou terugzien...

Gevecht tegen instanties

Erik is strijdvaardig en gaat aankloppen bij alle mogelijke instanties in Peru om zijn zoon te kunnen zien. Maar na drie jaar staat hij nog niet veel verder. “Ik heb op dit moment geen uitspraak. Ik heb in die drie jaar mijn zoontje één keer kunnen zien. Het enige wat ik kan doen, is vanop afstand de situatie van mijn zoon verbeteren.”

Ik vecht niet tegen mijn ex vrouw, ik vecht tegen een corrupt systeem dat haar compleet ondersteunt

De wetgeving rond parentale ontvoeringen is ook heel complex en je bent ook altijd aangewezen op het land waar het kind mee naartoe werd genomen. “In Peru stond ik meteen 3-0 achter: je bent man, je bent buitenlander en wordt bestempeld als gewelddadig.” Na lang procederen en proberen is het ook duidelijk voor Erik: “Ik vecht niet tegen mijn ex vrouw, ik vecht tegen een corrupt systeem dat haar compleet ondersteunt. Elke stap die in het belang van Legolas wordt gezet, wordt telkens tegen gewerkt.”

Maar Erik wil niet stoppen met vechten voor zijn zoon want de situatie waar hij nu in zit is niet goed. “Hij wordt geïsoleerd, hij gaat niet naar school, daar liegt men ook over. Ik wil betalen voor zijn school, maar ze willen er gewoon niet op ingaan.” “Ik accepteer dat niet als vader, ik moet mijn kind beschermen, ik moet zorgen dat hij een toekomst heeft.”

Haat

Erik heeft het soms moeilijk en wordt vaak boos, maar hij is niet haatdragend ten opzichte van zijn ex: “ik probeer geen haat te hebben, daar heb je alleen maar zelf last van. Ik probeer me niet op haar te focussen, ik strijd voor mijn zoon. De onmacht, het onrecht dat je wordt aangedaan door het systeem is heel zwaar om dragen.”

Herbeluister de uitzending met nog een extra getuigenis van Diana Dimitrova. Zij haalde haar dochter weg van de vader en vluchtte vanuit Bulgarije naar België:

Libelle

Het verhaal van Erik is ook te beluisteren op de podcast van Libelle ‘mijn verhaal’. Je kan de podcast hier beluisteren.

En er wordt een documentaire gemaakt over Eriks verhaal. Daar vind je alles over op www.mountlegolas.com

Lees en beluister meer: