"Ouders die hun kinderen naar Lucerna-scholen sturen, worden gezien als landverraders"

1 september 2016
De Ochtend, Lucerna, onderwijs
Ook voor de fel besproken Lucerna-colleges is het vandaag de eerste schooldag. Lucerna-colleges worden gelinkt aan de Gülen-beweging, die van de Turkse regering de schuld krijgen voor de staatsgreep van 15 juli. De Ochtend vroeg zich af of dat voor hen geen extra geladen dag wordt, gezien de politieke situatie en stuurde reporter Hannah Eeckhout naar het Lucerna-college in Anderlecht.

Er hangt een gezellige, herkenbare bedrijvigheid, zegt onze reporter Hannah. Leraars treffen de laatste voorbereidingen om de 550 leerlingen te verwelkomen, een aantal dat binnenkort nog zal worden opgetrokken tot 900, want de nieuwbouw en renovatiewerken zijn al volop aan de gang. Maar er hangt toch ook wel een beetje nervositeit in de lucht. 

Van de actualiteit voorlopig geen spoor te merken. Ouders houden zich rustig en zijn blij dat hun kind op school kan terugkeren. Maar de directeur van de school geeft toch toe dat er druk wordt uitgeoefend, vooral via de sociale media:

Ouders die hun kinderen naar Lucerna-scholen sturen, worden gezien als landverraders

Afgelopen dagen hebben enkele ouders hun kinderen weer laten uitgeschreven, maar de directeur heeft er vertrouwen in dat die kinderen over enkele weken weer zullen terugkeren.

En ook voor een leerlinge uit het zesde middelbaar mag de buitenlandse politiek geen invloed hebben op de Lucerna-scholen:

Lucerna is een apolitieke school. Buitenlandse politiek kan en mag Lucerna niet beïnvloeden.

De leraars zijn niet van plan om het thema in de klas aan te snijden. Als de leerlingen er zelf over beginnen, moeten we reageren, zeggen ze. Maar het is vooral belangrijk om een eerlijk antwoord te geven op hun vragen. 

Radio 1 Select