"Ouders, moedig je kind zéker aan op uitwisseling te gaan!"

2 maart 2016
Jongeren trekken steeds vroeger naar het buitenland, op uitwisseling. Heel wat organisaties merken dat middelbare scholieren maar wat graag de wijde wereld in willen. Een goede zaak?

Martha Claeys was nog maar zestien, toen ze voor een half jaar naar Uruguay trok. Dat dat niet altijd even makkelijk was, schreef ze neer op haar blog. 

Luister naar een blogfragment

Martha koos er bewust voor geen jaar te blijven. "Ik wou maar zes maanden gaan omdat ik geen jaar later dan mijn vrienden aan hoger onderwijs wou beginnen." Maar dat kortere verblijf heeft wel consequenties. "Je gaat weg op een moment dat het net allemaal goed begint te lukken, op het moment dat de banden net iets hechter worden."

Bovendien kende ze nog geen woord Spaans toen ze vertrok. En dat zorgt in het begin voor wat moeilijkheden. "Je moet gewoon die taal zo snel mogelijk leren." 

Martha is er redelijk zeker van dat deze uitwisseling haar leven heeft beïnvloed. "Mijn manier van nadenken is hierdoor veranderd. Het heeft ook mijn studiekeuze beïnvloed: door Uruguay ben ik filosofie gaan studeren.

Ouders: moedig je kind zéker aan op uitwisseling te gaan!

Ze zou het ook iedereen aanraden. "Het is niet altijd gemakkelijk en zeker niet zoals Facebook het soms toont. De hele leuke kant is er sowieso, maar de moeilijke kant is er ook, daar leer je zoveel van, dat hoort er gewoon bij.