"Ouders, stop met zo overbezorgd te zijn!"

2 maart 2016
Heel wat ouders vinden begeleiders in een jeugdbeweging te jong, zo leerde een studie van minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD) ons vorige maand. Acteur Bert Verbeke kan dat nog altijd niet geloven. "Ik moest nog 17 worden toen ik mijn eerste kamp deed als monitor."

De studie van minister Sven Gatz peilde naar de ervaringen en verwachtingen die ouders hebben over het jeugdwerk. Daaruit bleek onder andere dat 30 procent van de ouders vindt dat een begeleider minstens 21 jaar oud moet zijn, maar in de realiteit gaat het vaak om 16- à 17-jarigen.

Acteur Bert Verbeke (32) kan dat niet geloven. "Aan die ouders zeg ik: Stop met zo overbezorgd te zijn. Je onderschat je kinderen." Bert ging als 12-jarige jongen met de scouts een dagje naar Parijs. "Mijn begeleiding was toen amper 18 à 19 jaar, maar als ik aan Parijs denk, dan denk ik nog altijd aan die geweldige dag."

Bert was ook zelf actief in het jeugdwerk. "Ik moest nog 17 worden toen ik mijn eerste kamp deed als monitor. Dat was toen absoluut geen probleem."

Dat ouders nu zo bezorgd zijn, heeft volgens Bert te maken met de angstmaatschappij waarin we leven. "Maar het is niet nodig om nu banger te zijn dan twintig jaar geleden. Het is niet gevaarlijker geworden."