Oudste Europese tekst is in 'lineair B'

5 april 2011

Dat klinkt als een of andere computertaal, maar 'lineair B' is een schrift dat tijdens de Myceense beschaving gebruikt werd om administratieve en mercantiele zaken te noteren. Het is een in hoofdzaak syllabisch schrift met 88 tekens (die elk voor een open lettergreep staan) en meer dan 100 ideogrammen die objecten, maten, gewichten etc voorstellen. Lineair B werd niet gesproken en er werd ook geen literatuur in gepleegd. Maar het schrift zou wel aan de basis liggen van het griekse alfabet. En ja, er bestaat ook een Lineair A.

Amerikaanse archeologen hebben een kleitablet (foto) gevonden in een olijfgaard in de buurt van Iklaina in zuidwest Griekenland. Het tablet is amper 5 x 7 cm groot, maar wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de Lineair B-tekens er tussen 1450 en 1350 voor Christus werden ingegrift. Daarmee zou het om de oudste tekst van Europa gaan. Historici gingen er tot nu toe van uit dat de Myceners pas veel later kleitabletten begonnen te gebruiken.

Nu, globaal bekeken is die oudste Europese tekst met z'n 3400 jaar relatief jong. In China en Egypte zijn teksten van meer dan 5000 jaar oud gevonden.

Lees en beluister ook