Stokoud filmpje is oergrap met tuinslang

20 juni 2017
Een stevige afkoeling met de tuinslang, dat is ideaal bij dit hete weer. Maar wist je dat dit ook het thema was van één van de oudste films ooit?

L’Arrosseur arrosé werd in de zomer van 1895 opgenomen in een Franse tuin. De regie was in handen van de gebroeders Lumière. Het was één van de eerste ‘humor-kortfilms’ uit de filmgeschiedenis.

Het verhaal en de grap zijn bijna archetypisch. Een tuinman is bezig met zijn tuin te besproeien. Een jongen uit de buurt gaat stiekem op de tuinslang staan, waardoor er geen water meer uitkomt. De tuinman kijkt verbaasd naar de sproeikop.

En natuurlijk haalt de jongen op dat moment zijn voet van de tuinslang waardoor de tuinman de volle laag krijgt. De jongen wil wegvluchten, maar de tuinman krijgt hem te pakken en geeft hem een enkele klappen op het achterwerk. En om te eindigen herneemt de tuinman zijn sproeiwerk.

In het Frans is een ‘arrosseur arrosé’ nog steeds de uitdrukking voor iemand wiens daden zich tegen hem keren. Een vergelijkbare uitdrukking bij ons: als een boemerang terugkrijgen of (in mindere mate) wie zijn achterwerk verbrandt, moet op de blaren zitten.