Altijd dezelfde dieren in prentenboeken en een mooie getuigenis over pleegmama zijn. Ontdek onze Select-tips van de dag.

23 mei 2022
© VRT
Radio 1 Select? Dat zijn alle recente Radio 1-fragmenten. Te vinden in je app of op onze site. Ontdek onze luistertips.

Er staan altijd dezelfde dieren in prentenboeken

Biologen vind je vaak in bossen, beemden en velden. Anders is dat voor bioloog Michiel Hooykaas, promovendus aan de Universiteit van Leiden. Hij bestudeert dieren in prentenboeken. En daar zit niet zoveel variatie in, zo blijkt na een studie van 217 boeken.

Hooykaas spreekt over een vicieuze cirkel.

Luister

Pleegouder Evelien Chiau: "Mijn eerste en tweede kindje zijn hier twee uur na het eerste telefoontje gearriveerd"

Freelance copywriter en redacteur Evelien Chiau is pleegouder: ze doet crisisopvang van baby's en peuters. Neem dat van die crisisopvang vooral letterlijk. "Mijn eerste en tweede kindje zijn hier twee uur na het eerste telefoontje gearriveerd" vertelt ze in 'De Wereld van Sofie'. Dat was hectisch natuurlijk, en even slikken. "Er staat iemand voor je deur, ze geven je de baby en 'daaag' (...) Maar toen ik de kindjes voor het eerst uit hun Maxi-Cosi nam, legden ze hun hoofdje meteen op mijn schouder."

Het leven van Evelien verandert ook telkens drastisch wanneer ze pleegkinderen in huis heeft.

Luister

Hans Kluge (WHO) over apenpokken: "Zorgwekkend, maar gaat om milde ziekte"

Er zijn intussen vier bevestigde gevallen van mensen besmet met het apenpokkenvirus in ons land. En daarmee zijn we al lang geen uitzondering meer, want volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er tientallen besmettingen in 12 landen waar het virus normaal gezien niet voorkomt. "Het is zorgwekkend, maar het gaat wel om een milde ziekte" zegt Hans Kluge, directeur Europa van de WHO, in 'De Ochtend'.

Hoe hoopt de WHO het apenpokkenvirus aan te pakken? Luister via Radio 1 Select.

Luister