Over de consequenties van een Grexit

18 februari 2015

Griekenland heeft nog tot het einde van de week om een verlenging te vragen van het sanerings- en hervormingsprogramma. Maar dan zou Syriza een serieuze knieval moeten maken.

Anderzijds, als het tegen vrijdag niet tot een akkoord komt, dan gaat de geldkraan dicht en lijkt een vertrekt van de Grieken uit de muntunie onafwendbaar.

Volgens analysten van de Duitse Commerzbank is de kans dat het zover komt gestegen tot 50 procent. Vorige week schatte de bank die kans nog op 25 procent.

Laten we ons dat grexit-scenario eens voorstellen. Vorige maand heeft de Europese Centrale Bank (ECB) toegezegd dat vier Griekse systeembanken zich kunnen financieren via het ELA-noodstelsel (Emergency liquidity arrangements). Twee jaar geleden was de Cypriotische Laiki bank voor 9,5 miljard euro afhankelijk van ELA-krediet en virueel failliet. Om die schuld te kunnen inlossen heeft Cyprus toen een lening gekregen via hulpprogramma’s die gefinancierd worden door de landen van de eurozone...

En stel dat de Grieken uit de eurozone stappen, maar de euro wel blijven gebruiken. Kunnen ze dan nog euro's drukken?

( Dit is het sterretje met de code ze code waarover Ivan Van de Cloot het had. Hier kan u opzoeken uit welk land een eurobiljet komt)

Radio 1 Select