Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Over de invasie van de quaggamossel

di 14 okt. - 9:05

Over de invasie van de quaggamossel

'Is Great Britain heading for a Ponto–Caspian invasional meltdown? Onder die voor een wetenschappelijke publicatie wel erg ronkende titel proberen Britse natuuronderzoekers hun landgenoten duidelijk te maken dat een invasieve zoetwatermossel het grootste gevaar vormt voor het ecosysteem.

De quaggamossel (genoemd naar deze uitgestorven zebra-ondersoort) zou duizenden inheemse diersoorten en hun habitats bedreigen. Maar ze verstoren ook de watervoorziening, ontregelen stuwdammen, vergiftigen drinkwater, blokkeren buizen en veroorzaken overstromingen.

De exoten - die gesignaleerd zijn in een waterreservoir in de buurt van de luchthaven van Heatrow - komen oorspronkelijk uit Pontisch-Kaspisch gebied.

En jawel, sinds de opening van het Main-Donaukanaal  in 1992 zijn de quaggamosselen ook naar onze stroomgebieden afgezakt. In 2009 werden ze voor het eerst aangetroffen in het Albertkanaal in Grobbendonk.

Opmerkelijk: waar de quaggamossel verschijnt, wordt het water weer helder. De mossels filteren verontreinigende stoffen uit het water en verwerken ze tot geconcentreerde giftige uitwerpselen. Daarom zien sommige waterbeheerders hun opmars wél zitten. Ze worden zelfs uitgezet - of ingezet - in de strijd tegen blauwalgen.

Is de quaggamossel voor zoet water wat de kamkwal is voor de zee? Maw, moeten we bang zijn voor de  quaggamossel?

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet