Over die asteroïde die de dino's heeft uitgeroeid

23 juni 2018
66 miljoen jaar geleden, een kolossale ramp. Een reusachtige rotsblok uit het heelal - tien tot vijftien kilometer doorsnede - valt neer op aarde. Vloedgolven waartegen de tsunami's van de jongste jaren in het niets verdwijnen. Stofwolken die decenia lang de zon verduisteren. Een lange, lange winter daalt neer over de aarde...

...en de dinosaurussen leggen het loodje.

We weten nog niet zo heel lang dat het zo moet gegaan zijn. Lange tijd was het een raadsel waarom de dino's plots verdwenen. In de jaren '80 vond men aanwijzingen voor die asteroïde-theorie en pas in de jaren '90 ontdekte men de plek waar die was neergekomen: Yucatan in Mexico. Je kan er nochtans moeilijk naast kijken, de krater is enorm: 200 kilometer doorsnede. 

Sindsdien is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de restanten van die asteroïde-inslag. Ondermeer door Steven Goderis, asteroïdoloog aan de VUB. Eigenlijk is hij chemicus, zijn interesse gaat uit naar materialen die vanuit de ruimte op de aarde zijn terecht gekomen. Hij verzamelt brokstukken van asteroïden en onderzoekt de chemische verbindingen daarvan.

Men is er altijd van uitgegaan dat de aarde er erg lang heeft over gedaan om de recupereren na de asteroïde-inslag in Mexico. Eeuwen. Maar uit het onderzoek van Steven Goderis en zijn collega's blijkt dat het wel eens sneller zou kunnen gegaan zijn, en dat er een paar jaar na de inslag al weer leven was op de bodem van de krater.

Zaterdag meer.