Over een topviolist die straatmuzikant werd en over een vervalser die wereldberoemd zou moeten zijn

29 juni 2021
Geen fan van voetbal? Geen probleem! Dankzij het rijke podcastaanbod van Radio 1 is er voor elk wat wils. Vandaag zetten we 'Iemand' in de kijker, en maken we kennis met Mikhail Bezverkhni en Adolfo Kaminsky. De ene was ooit winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd, maar is vandaag straatmuzikant. De andere is waarschijnlijk de meest succesvolle documentenvervalser ooit.

In de podcastreeks 'Iemand' vertellen Philip Heymans en Ward Bogaert een verhaal. Over iemand. Zoals bijvoorbeeld Mikhail. Of Adolfo.

Mikhail, violist

Sjofele kleren, een baard van een paar dagen, een beschilderde viool en een koffiebekertje met munten voor zijn voeten. Maar zijn vioolspel is zo virtuoos, dat geen enkele voorbijganger nog aandacht heeft voor de andere straatmuzikanten.

In zijn vioolkist ligt een kaartje: 'Winnaar Koningin Elisabethwedstrijd 1976. From hero to zero, is de voor de hand liggende conclusie.

Maar als je het hem vraagt, krijg je een verbijsterend verhaal over Rusland, ambitie, schoonheid, dissidentie en hokjesdenken. Een verhaal vol hemelse muziek.

Beluister hieronder de podcast 'Iemand' met Mikhail Bezverkhni (of luister via je favoriete podcast-app)

Adolfo, de vervalser

Adolfo Kaminsky (91), een Franse jood van Russisch-Argentijnse komaf, zou wereldberoemd kunnen zijn, moeten zijn eigenlijk. Hij is waarschijnlijk de meest succesvolle documentenvervalser ooit. In de Tweede Wereldoorlog gaf hij 14.000 joden een nieuwe identiteit en redde hen daarmee van een zekere dood in de kampen.

Maar al die jaren heeft hij gezwegen over zijn daden. Omdat hij moest. Een verzetsman houdt zichzelf verborgen.

Maar vooral omdat hij zo bescheiden is.

Beluister hieronder de podcast 'Iemand' met Adolfo Kaminsky (of luister via je favoriete podcast-app)

Ontdek al de podcasts van Radio 1:

Lijst van artikels