Over handdoeken en andere onmisbare objecten

25 mei 2020
Vandaag is “Towel Day”. De dag waarop fans van het legendarische boek “The Hitchhikers Guide to the Galaxy” hun lievelingsauteur Douglas Adams eren door met een handdoek op stap te gaan. Want, zo schrijft Adams, een handdoek is hét essentiele voorwerp voor een ruimtereiziger om op zak te hebben. Niks belangrijkers dan een handdoek! Het fenomeen doet ons de vraag stellen: welke objecten zijn er nog zogezegde “bare necessities”, objecten die je niet kan missen, om welke reden dan ook?

Muzikant Lennert Coorevits is grote fan van het boek “The Hitchhikers Guide to the Galaxy”. Het boek had volgens invloed op de popcultuur en zijn eigen muziek, én het helpt volgens hem te relativeren in deze moeilijke tijden.

Iemand die effectief àltijd op stap is met een handdoek? Regisseur Robbe De Hert natuurlijk. Nooit gezien zonder handdoek op zijn schouder. Waarom is dat eigenlijk? Is hij fan van het boek, of de gelijknamige film? Of heeft hij andere redenen... Reporter Brecht Devoldere zocht het uit.

Het is een rustgevende gedachte: dat je maar één voorwerp nodig hebt om je weg in het leven te vinden. Dat alle gevaren afwendt, alle noden ledigt. Fictie, natuurlijk. Maar de laatste tijd lijken steken wel degelijk hypes de kop op - door de Marie Kondo’s van deze wereld - die ons willen doen “ontspullen”. Zijn we gelukkiger met minder spullen rondom ons? Hoe kijkt socioloog Walter Weyns daar naar? Tempert een crisis zoals die van vandaag onze koopdrang, of is weldra weer business as usual?

Sommige voorwerpen hebben een heel grote emotionele waarde. Dat filmpje gezien van dat groepje vrienden dat op zoek ging naar de trouwring van Christophe Lambrecht? Die was hij een jaar of vier geleden verloren tijdens een etentje. En straf : die gasten vonden die ring nog terug ook. Een jaar na de dood van Christophe was dat natuurlijk een ongelooflijk emotioneel moment. Reporter Ward Bogaert ging onlangs mee op stap met Geert, Robbe, Robbie en Danny van de vzw gevonden-verloren. Ze hadden deze keer een oproep gekregen van Gwendolyn, die aan het Keizerspark in Gent een gouden amulet was kwijtgeraakt.

Radio 1 Select