"Over Lou Reed is veel onzin geschreven door ramptoeristische biografen"

2 augustus 2021
Radio 1
Luk Allo geeft in #weetikeel een andere kijk op de controversiële figuur Lou Reed. "Over hem is veel onzin geschreven door ramptoeristische biografen. Hij zal wel nors en een ambetanterik geweest zijn, maar hij had ook een andere kant."

Zijn eerlijkheid trok Alloo van in begin aan tot het rock-and-rollicoon en dat is zo gebleven. "Ik leerde hem kennen in de '70, de tijden van flowerpower, Lou Reed was anders en bracht juist erg expliciete, ongenuanceerde en relevante teksten over de andere kant van de samenleving met drugs, geweld, travestieten en seksbars. Dat was vernieuwend en prikkelend voor mij."

Geen pleaser

"Hij schreef zelf biografische teksten, het ging niet steeds over hemzelf, maar wel over figuren die hij kende. Daarom had hij voor mij iets journalistiek, hij ging op onderzoek uit en wou zelf de riool en de goot van de samenleving leren kennen. Ik vond het altijd zinvol en eerlijk dat hij over de dingen des levens durfde te schrijven en geen commerciële troep maakte. Hij deed nooit iets om iemand te 'pleasen'."

Focus op tekst

Bij Lou Reed is simpele muziek kenmerkend. "De focus moet liggen op de teksten, ze zijn niet moeilijk maar hebben wel gelaagdheid. Lou Reed is geen begaafd zanger en een beperkte gitarist maar dat weet hij zelf. Desondanks wou hij muziek maken en rock-and-roll combineren met diepzinnige en relevante teksten."

"De rode lijn in zijn carrière is dat hij zijn tijd vooruit was. Zijn nummers werden vaak vijf tot tien jaar na release pas bekend." Maar voor Luk Alloo is hij een van de grote namen en kan hij gerust naast Prince of David Bowie gezet worden.

Ontdek meer:

Lijst van artikels