Over Leo, de leeuw van MGM (en andere mascottes)

29 april 2019
Of Corneel van Oosterweel een blijvertje wordt is nog af te wachten, Vincent Byloo heeft het over mascottes die wel een succes bleken. Zoals de leeuw van MGM.

De leeuw van MGM, we hebben ‘m allemaal tientallen, misschien wel honderden keren gezien aan het begin van films en tekenfilms uit de stal van productiemaatschappij MGM. De bekendste MGM-leeuw is Leo. En hij is eigenlijk maar één van de zeven leeuwen die MGM de afgelopen 100 jaar versleten heeft. Want zo oud is de mascotte van MGM dus. In 1919 zijn ze begonnen met Slater. Die gromde nog niet, die keek gewoon wat om zich heen.

Jackie speelde de MGM-leeuw van 1928 tot 1956. Dat was een échte acteur eigenlijk. Jackie speelde ook mee in de Tarzan-films uit die tijd. Hij overleefde twee treinongelukken, een schipbreuk, een aardbeving, een explosie in een filmstudio en zelfs een vliegtuigcrash. De piloot sloeg na de noodlanding op de vlucht en Jackie overleefde dagenlang op wat melk en sandwichen.

De leeuw die we nu nog altijd te zijn krijgen aan het begin van MGM-films en het langs dienst heeft, is dus Leo. Zijn acte de présence en zijn kenmerkende grom werden opgenomen in 1956. De legende wil dat Leo voor die opname werd geregisseerd door niemand minder dan Alfred Hithcock. Er bestaan zelfs foto’s van Hitchcock en Leo op een filmset. Maar die zijn in scène gezet als marketingstunt voor de film North By Northwest, de enige film die Hitchcock maakte bij MGM.

Er is ook één film waarin Leo opduikt. ‘t Is te zeggen: zijn gegrom. In Poltergeist uit 1983. Daar worden een vrouw en haar zoontje op een bepaald moment in de slaapkamer belaagd door een soort spookmonster. En die klinkt verdacht bekend. De regisseur heeft daar gewoon de grom van de MGM-leeuw voor gebruikt. Die hadden ze daar toch in de geluidsbank zitten.

Hoe dan ook: die leeuw van MGM die gaat al 100 jaar mee. Een hele eeuw. Het is nog maar de vraag of Corneel van Oosterweel ook zo lang gaat meegaan. Onze reputatie kennende met wegenwerken, zou het wel eens kunnen dat we hem nog 100 jaar gaan zien opduiken.

Bekijk hier de video van Vincent Byloo over Leo van MGM en andere succesmascottes:

 

Lees ook: