Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Over partijtucht, mensen op hun plaats zetten en collega's-ministers de mantel uitvegen

ma 20 jun. - 7:53

Het Brusselse parlementslid Fouad Ahidar is uit het partijbureau van Vooruit gezet, omdat hij tegen de partijlijn stemde. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zet zijn partijgenoot Jean-Luc Crucke op zijn plaats en federale ministers tikken elkaar op de vingers. Wetstraatwatcher Ivan De Vadder blikt in 'De Ochtend' terug op een bewogen politieke week.
Ivan De Vadder

Het socialistische parlementslid Fouad Ahidar, lid van het Brusselse parlement, is uit het partijbureau van Vooruit gezet omdat hij tegen het verbod op onverdoofd slachten heeft gestemd in het Brusselse parlement, en dat is tégen de partijlijn, zo had Vooruitvoorzitter Conner Rousseau vooraf duidelijk aangekondigd.

Zo’n partijlijn wordt soms rigoureus toegepast en soms niet, en dat zorgt voor controverse in de Wetstraat. N-VA-ondervoorzitter Valerie Van Peel stopt met de politiek, omdat ze net botst op een sterk volgehouden partijtucht, waarbij de meerderheid de rangen sluit en nooit inactieven van de oppositie steunt. En dat mechanisme klaagt Van Peel aan wanneer ze het heeft over de 'onbeweeglijke muren' van het politieke systeem.

Dus de ene geeft op omwille van de partijtucht, de andere wordt op de vingers getikt omdat hij de partijtucht niet volgt. In 'De afspraak op vrijdag' maakte de fractieleider van de N-VA in het federale parlement, Peter De Roover, een interessant onderscheid tussen onderwerpen die behoren tot het regeerakkoord, en de voorstellen die daar niet in staan.

De Roover vindt het logisch dat je bij de onderwerpen van het regeerakkoord een strikte discipline toepast, omdat je als coalitieregering moet kunnen rekenen op een meerderheid van verschillende partijen, en die mag geen barsten vertonen. Maar bij voorstellen buiten het regeerakkoord, zouden parlementsleden toch meer vrijheid moeten kunnen genieten, vindt De Roover.

Het socialistische parlementslid Fouad Ahidar, lid van het Brusselse parlement, is uit het partijbureau van Vooruit gezet omdat

Het socialistische parlementslid Fouad Ahidar, lid van het Brusselse parlement, is uit het partijbureau van Vooruit gezet omdat

Wie niet volgt, wordt opzijgezet

Het verbod op het onverdoofd slachten staat niet in het Brusselse regeerakkoord, en dat verklaart ook de dissidenties in het Brusselse parlement. Maar waar de Brusselse socialist van Vooruit Ahidar tevergeefs zijn vrijheid heeft opgeëist, krijgt zijn collega Julien Uytendaele van de Brusselse PS die wel. 

De Brusselse PS heeft zich tegen het verbod op onverdoofd slachten gekeerd, maar Uytendaele heeft als vrijzinnige voor gestemd. Zonder gevolgen. Bij de PS is dissident stemgedrag dus geen reden om uit het partijbureau te worden gezet, bij Vooruit duidelijk wel. Het zegt iets over de bedrijfscultuur bij die twee verwante partijen: bij de PS moet een voorzitter toch nog altijd rekening houden met de lokale afdeling; bij Vooruit is voorzitter Rousseau duidelijk de baas. En wie niet volgt, wordt opzijgezet.

Ook de voorzitter van de MR, Georges-Louis Bouchez, is de baas. Dat laat hij merken wanneer hij krijgt af te rekenen met 'dissident', Jean-Luc Crucke. Die heeft een politieke benoeming in het Grondwettelijke Hof geweigerd, en heeft zich vervolgens in een interview bij "Villa Politica" laatdunkend uitgelaten over zijn voorzitter, Georges-Louis Bouchez, die hij een te rechtse politiek verwijt en beschuldigt van ‘Trumpisme’.

Bovendien zegt Crucke dat zijn voorzitter de Groene minister van Energie Tinne Van der Straeten niet zo hard mag aanpakken. Uit de reactie van Bouchez in "De zevende dag" blijkt dat die houding niet voor herhaling vatbaar is. Crucke is ‘deloyaal’ en ‘onrespectvol’ geweest, bovendien  is hij een Waals Parlementslid en heeft hij niets te zoeken in het federaal parlement waar de camera's van "Villa Politica" stonden. En Bouchez voegt eraan toe: vermits Crucke een Waals Parlementslid is, mag hij ook niets zeggen over de federale minister van Energie. Kortom, Crucke krijgt een ferme bolwassing.

Niet alleen partijvoorzitters deelden tikken uit, ook ministers lieten zich niet onbetuigd. Op Twitter lees je dat Sammy Mahdi, de federale staatssecretaris voor Asiel en Migratie (CD&V) het een goede zaak vindt dat de eindtermen zijn vernietigd door het Grondwettelijk Hof, en dat hij zich druk maakt over een uitspraak van de Vlaamse minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA), in "De zevende dag".

Sammy Mahdi is weliswaar de toekomstige voorzitter van de CD&V, en voorzitters vertolken de partijlijn, maar strikt genomen is hij (nog altijd) een lid van de federale regering, dat een Vlaamse minister aanpakt.

Met de moed der wanhoop

In De Zondag geeft de vicepremier van Groen, Petra De Sutter, dan weer kritiek op die staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, inderdaad, de toekomstige  voorzitter van de CD&V, maar voorlopig nog lid van de federale regering. De kritiek komt niet van het nieuwe duo Groenvoorzitters, maar van een collega in de federale regering.

Intussen probeert de federale regering, een beetje met de moed der wanhoop, eendrachtig naar buiten te komen, met een akkoord over een modernisering van de arbeidsmarkt, een akkoord over de verlenging van de koopkrachtmaatregelen, en een akkoord over de verhoging van het defensiebudget, gekoppeld aan een reeks voorwaarden. De vraag is welke van de twee beelden het meest zal blijven hangen bij de toekomstige kiezers.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet