Over tatoeages en lijven

26 juni 2021
Nee, je kan er niet omheen kijken, er zijn heel wat voetballers op het EK Voetbal die een of meerdere tatoeages hebben. Mooi? Niet mooi? Dat is een kwestie van smaak natuurlijk. Maar onderschat het zetten van zo’n tatoeage zeker niet, zegt Tattoo Bertje in de podcast van #weetikveel. Ook de podcast ‘Lijf’ draait rond ons uiterlijk: Layla El-Dekmak onderzoekt hoe we naar onze lichamen kijken en wat dat zegt over ons en onze maatschappij.

"Tatoeëren is de moeilijkste kunst"

Er was een tijd dat mensen een ommetje maakten wanneer ze iemand met een tatoeage tegenkwamen in een donker steegje. Die tijd is gelukkig voorbij: je ziet ze overal in alle kleuren, vormen en maten, en bij alle soorten mensen: van de manager in maatpak tot de rockster op een festival. Voetballers zonder tattoo lijken zelfs al een uitzondering. Tattoo Bertje zette 47 jaar lang professioneel tatoeages. “Tatoeëren is de moeilijkste kunst” vertelt hij in #weetikveel.

Beluister hieronder de podcast van #weetikveel (of luister via je favoriete podcast-app)

“De waardering van je uiterlijk heeft ontzettend weinig te maken met hoe je er feitelijk uitziet”

“Het is prima dat je aan je gezicht kan zien hoe oud je bent” vertelt Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie in ‘Lijf’, de podcastreeks van Radio1. Maar toch maakt het schoonheidsideaal een wezenlijk onderdeel uit van onze samenleving. Dat blijkt ook uit de verhalen van vijf vrouwen die in de eerste aflevering van ‘Lijf’ getuigen. Waarom kunnen we de heersende schoonheidsnorm niet naast ons neerleggen? 

Beluister aflevering 1 van de podcast 'Lijf' (of luister via je favoriete podcast-app)

Ontdek al de podcasts van Radio 1:

Lijst van artikels