Wouter Dewit: overdag leraar Engels, ’s avonds Spotify-sensatie

26 maart 2019
Foto via instagram.com/wdewitmusic (© Lore Viaene)
Hij zit aan bijna 14 miljoen streams op Spotify en toch is hij quasi onbekend: maak kennis met Wouter Dewit uit Maaseik. Overdag leraar Engels, ‘s avonds pianist en Spotify-sensatie.

De kans dat je al van Wouter Dewit gehoord hebt, is eerder klein, maar zijn muziek gaat wel wereldwijd. Zijn pianonummer 'La Durée' is al bijna 14 miljoen keer beluisterd op de online streamingsdienst Spotify. Een gigantisch aantal. Dewit, in het dagelijks leven leraar Engels, staat daarmee tussen bekende Belgische artiesten zoals Dimitri Vegas & Like Mike, Lost Frequencies en Balthazar.

"Habbekrats en goodwill"

Rijk is hij er nog niet van geworden, vertelt Dewit in ‘Nieuwe Feiten’. Hij krijgt immers maar een heel klein percentage per stream, wat er dan ook nog van afhangt of een luisteraar Premium-user van Spotify is of niet. Maar het grote voordeel is dat hij er wat artistieke vrijheid mee kan kopen. “Mijn vorige plaat heb ik echt moeten maken met een habbekrats en wat goodwill van mensen. Nu kan ik de mensen die loyaal waren en die in mijn geloofd hebben iets deftiger betalen.”

Geluk, maar ook kwaliteit

Bijna 14 miljoen streams is echt ontzettend veel. ‘Goud’, hét succesnummer van Bazart, haalde er bijvoorbeeld ‘maar’ 7 miljoen, half zo veel als Dewit dus. “Dat is natuurlijk een Nederlandstalig nummer, wat mensen bewust beluisteren. En wat zij klaarspelen is ongelooflijk” zegt hij. Maar zijn verhaal is helemaal anders: “Het genre waar ik in zit – klassiek – wordt aangeboden aan curatoren van playlists. En als je in zo’n playlist raakt – waarvoor geluk maar ook kwaliteit nodig is - kan het zijn dat je ineens in een playlist raakt met 5 miljoen gebruikers per dag, en daardoor gaan die cijfers heel erg de hoogte in.”

Dewit componeert thuis in zijn studio. Met job als leraar en drie kinderen en een hond heeft hij het dus behoorlijk druk. Maar de manier waarop hij te werk gaat, blijkt erg succesvol te zijn: “Wat ik thuis speel, en niet vergeet, wat blijft hangen in mijn hoofd, daarvan denk ik dat het iets is. Daarmee ga ik ’s avonds naar de studio bij Joris Peeters in Diepenbeek. We nemen samen de dingen op, en daarna gaan we samen naar het label.” Die nummers staan dus ook op cd, maar die verkoop is minder gigantisch. Het is een ander publiek.

Dewit blijft relativeren

Dewit is blij met het succes, maar relativeert het ook. Hij vindt het geweldig wat zijn muziek voor mensen over heel de wereld betekent, maar tegelijkertijd probeert hij daar ook afstand van te nemen. “Ik wil met mijn muziek bezig zijn en niet met welk nummer hoeveel streams heeft. Dan word ik te veel beïnvloed en dus probeer ik daar afstand toe te bewaren.”

Je kan Wouter Dewit ook live aan het werk zien. Concertdata vind je op www.wouterdewit.be

Beluister het gesprek met Wouter Dewit in 'Nieuwe Feiten':

Check ook de Dikke Delvaux, aflevering 374

Belpop-encyclopedie Jan Delvaux komt elke week met een verhaal uit de Belgische muziekgeschiedenis aandraven. Afgelopen zaterdag zette hij Wouter Dewit in de schijnwerpers:

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'