Overgangsrituelen

28 mei 2019
Met het lang weekend voor de deur staan er ook weer heel wat communiefeesten en lentefeesten op het programma. Het zijn voor 6- en 12-jarigen belangrijke overgangsrituelen. Vaak worden ze in een nieuw jasje gestoken of worden ze helemaal herdacht. De Wereld van Sofie duikt in overgangsrituelen hier en elders.

Socioloog Walter Weyns ziet overgangsrituelen almaar individueler worden. Vroeger ging je bij zo’n ritueel op in de groep, nu bedenken we vaker hoogst individuele rituelen. Maar, zijn het dan nog wel rituelen?

Max Vrijens neemt ons mee op wereldreis langs de meest bijzondere overgangsrituelen in andere culturen.

Vroeger waren jongetjes in gegoede kringen vaak gekleed als meisjes en pas op de leeftijd tussen 4 en 7 jaar gingen ze “breeches”, een soort kniebroek, dragen. De “breeching” – het gaan dragen van een broek - was dan een vestimentair overgangsritueel. Een gesprek met Anaïs Huyghe, conservator aan het modemuseum van Hasselt.

Soms markeert een tattoo een bepaalde belangrijke gebeurtenis, en is het laten zetten van de tattoo zelf een vorm van heel individueel nieuw overgangsritueel. Reporter Brecht Devoldere trok naar de Antwerpse tattoo-shop SinSin.

Hendrik Tratsaert - de bezieler van Vrijstaat O - is op dit moment te voet op weg naar Compostella de Santiago. Zoals voor veel mensen is “de camino” voor hem een manier om zijn leven te herdenken.

Tineke Vanhaecke is een therapeute die in overleg met de patiënt zelf heel individuele overgangsrituelen bedenkt om een moeilijke periode af te sluiten. Reporter Ward Bogaert zocht uit hoe dat precies in zijn werk gaat.