Overlegcomité draait beslissingen van vorige week terug: cultuurzalen en bioscopen mogen deuren weer openen

30 december 2021
© Denise Jans (Unsplash)
Het Overlegcomité heeft beslist dat theaters, operazalen, concertzalen én bioscopen weer open mogen gaan. Daarmee keren de ministers grotendeels terug op hun stappen. Omdat de sluiting gisteren werd geschorst door de Raad van State, heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) een nieuw koninklijk besluit gemaakt. De "nieuwe" regels gelden voor de volledige cultuur- en evenementensector.

Toen het Overlegcomité precies een week geleden besliste om de cultuurzalen te sluiten, oogstten de politieke leiders een storm van kritiek in de cultuur- en evenementensector. Vrijwel niemand - ook de adviserende experten niet - kon begrijpen waarom de zalen werden gesloten.

De getroffen sectoren kwam zondag op straat om te protesteren en verschillende culturele organisaties stapten naar de Raad van State om de verplichte sluiting ongedaan te maken. Gisteren oordeelde de Raad van State dat de sluiting "disproportioneel" was en "niet steunde op adequate motieven".

Nieuw KB

Door deze schorsing werd de sluiting al meteen ongedaan gemaakt, mochten voorstellingen met maximaal 200 aanwezigen weer doorgaan én moest minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden weer naar de tekentafel om een nieuw koninklijk besluit te maken.

Dat is woensdag gebeurd én digitaal goedgekeurd door het Overlegcomité, bevestigt Verlinden aan VRT NWS: “We hebben vandaag een besluit genomen na overleg met alle regeringen van het land en na intens overleg op basis van de wetenschappelijke gegevens over de cultuur.”

Concreet zullen voor de cultuurzalen, bioscopen en de evenementensector weer de "oude" regels gelden die op 3 december werden vastgelegd: een zittend publiek van maximaal 200 bezoekers, met mondmaskers en gebruik van de coronapas (CST) vanaf 50 bezoekers.

Het koninklijk besluit met de "nieuwe" maatregelen wordt morgen gepubliceerd in het Staatsblad en geldt dus vanaf dan, staat in een persbericht.

Nieuw Overlegcomité

De andere coronamaatregelen die het Overlegcomité vorige week heeft genomen, blijven bestaan. Daardoor blijven bijvoorbeeld sportwedstrijden met publiek nog altijd verboden en bowlingzalen gesloten.

“Maar de komende dagen zullen we dat ook evalueren en zullen we bekijken of we op basis van de evolutie van de omikronvariant ook andere beslissingen kunnen nemen, allicht volgende week ergens”, blikt minister Verlinden vooruit.

Dat zal zoals altijd gebeuren in een Overlegcomité, “waarbij we met alle betrokken regeringen bekijken en overleggen welke maatregelen nodig en gepast zijn”, zegt de minister. Dus allicht zal er volgende week een nieuw Overlegcomité plaatsvinden, maar het is aan premier Alexander De Croo (Open VLD) om dat samen te roepen, besluit Verlinden.

Stappenplan

Vlaams minister-president én minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) zegt in een reactie dat hij bijkomende versoepelingen voor de cultuursector zal bepleiten tijdens het volgende Overlegcomité.

Hij wil dat rekening wordt gehouden met de grootte van de zaal. Daardoor zouden in grote, goed verluchte zalen meer dan 200 toeschouwers aanwezig moeten kunnen zijn.

Ook federaal minister van Volkgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) overlegt daarover volgende week dinsdag met de cultuursector. Na een eerste overleg met de sector, gisteren, zei Vandenbroucke al dat er gewerkt zal worden aan een stappenplan dat perspectief moet bieden op de lange termijn.

Beluister het gesprek met biostatisticus Geert Molenberghs in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Luister ook: