Overlegcomité komt opnieuw samen: coronabarometer grootste dossier (en struikelblok) op tafel

21 januari 2022
BVB
Voor de tweede keer dit jaar zitten de verschillende regeringen van ons land straks rond de tafel om zich - nog maar eens - te buigen over de coronamaatregelen. Op die tafel: de coronabarometer. Want het Overlegcomité wil vooral perspectief kunnen bieden, nu de omikronvariant grote versoepelingen voorlopig nog niet toelaat.

De coronabarometer. Het idee is al bijna even oud als de coronacrisis zelf, maar voorlopig werd het instrument nog nooit ingevoerd. Daar komt nu misschien verandering in, want het Overlegcomité (met daarin de verschillende regeringen van ons land) buigt zich vandaag over een vernieuwde versie.

Grootste dossier: de coronabarometer

Coronacommissaris Pedro Facon werkte de afgelopen weken hard aan de nieuwe barometer, om zo meer voorspelbaarheid in de coronaregels te krijgen en beslissingen transparanter te maken. "De coronabarometer moet de bevolking tonen wat de huidige maatregelen zijn, en wat ze zouden kunnen zijn als de situatie evolueert in de ene of andere richting", lichtte premier De Croo (Open VLD) gisteren toe in het parlement.

Daarvoor verbindt de barometer het invoeren of afschaffen van maatregelen aan bepaalde drempelwaardes, zoals het aantal ziekenhuisopnames of de druk op intensieve zorg. Wat die drempelwaardes precies zijn en of ze even zwaar doorwegen, is nog niet duidelijk.

Concreet ligt er een voorstel met drie niveaus op tafel. Bij geel is de toestand onder controle, bij oranje gaan de cijfers de verkeerde kant op, en bij rood zijn ze zeer slecht. Binnen die niveaus worden er maatregelen gedefinieerd voor verschillende sectoren: horeca, evenementen, en vrijetijdsactiviteiten. Ook waar de activiteit plaatsvindt (binnen of buiten) en wat de aanwezigen doen (zitten of bewegen) bepaalt welke regels er gelden.

In de voorlopige versie zou er in de horeca (binnen en zittend) bij geel bijvoorbeeld geen coronapas meer gevraagd worden. Bij oranje moet dit wel, en mag je ook maar met 8 personen aan één tafel zitten. Dat wordt verminderd tot 6 personen per tafel bij rood en dan geldt er ook een sluitingsuur.

Zeker is alvast dat als de coronabarometer er komt de politiek het laatste woord behoudt. Ze kan dus nog steeds beslissen om een sector toch te sluiten als dat nodig is.

Maar of de barometer vandaag zal landen, is allesbehalve zeker. Zowel de premier als minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit) hebben benadrukt dat de barometer er deze keer echt moet komen. Als het toch niet zou lukken, zou dat een politieke mislukking zijn.

Te vroeg voor versoepelingen

Verder moeten we geen grote versoepelingen verwachten. De omikronvariant van het coronavirus doet het aantal besmettingen nog te zeer toenemen. Afgelopen maandag haalden we zelfs een nieuw dagrecord met 60.000 geregistreerde besmettingen. En ook de ziekenhuiscijfers stijgen, al blijft de toestand in de ziekenhuizen tot nu toe wel beheersbaar.

"Wij zitten nog altijd in de stijgende fase", zei viroloog Steven Van Gucht daar woensdag over. "Ik denk dat het belangrijk is dat we eerst die aftopping zien zodanig dat we echt weten waar we staan, vooraleer we aan versoepelingen beginnen."

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil wel een aantal 'onzuiverheden' uit de huidige regels halen. Zo is het nu mogelijk om in de cultuursector binnen voorstellingen voor 200 man te spelen, maar buiten kan dit niet. In de amateurkunsten kan er op dit moment opgetreden worden, maar is repeteren dan weer niet toegelaten. Mogelijk komen er op dit vlak kleine versoepelingen.

Aanpassing coronapas

Als laatste zal er nog gediscussieerd worden over een aanpassing aan de coronapas. Om bij vaccinatie een groen scherm te krijgen, moet je wellicht vanaf 1 maart ook een boosterprik hebben gekregen (nu volstaan twee prikken).

Eerder werd ook gezegd dat het Overlegcomité zich zou buigen over een aanpassing van de coronapas. Die zou herleid worden naar een vaccinatiepas, waardoor je met een herstelbewijs of negatief testresultaat geen coronapas meer zou kunnen krijgen. Omdat dit onrechtstreeks om een vaccinatieverplichting gaat, ligt het niet meer op tafel.

Hoe dan ook hebben we geleerd om nooit 'nooit' te zeggen in deze pandemie. Afwachten dus tot de persconferentie na het Overlegcomité.

Bron: vrtnws.be en De ochtend