Overlevingskansen na kanker stijgen sneller: 7 op de 10 nog in leven na 3 jaar

26 februari 2020
© Olga Kononenko (via Unsplash.com)
Kankerpatiënten zien hun overlevingskansen sneller verbeteren dan vroeger. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Stichting Kankerregister in ons land. Drie jaar na de diagnose is 71 procent van alle kankerpatiënten nog in leven.

De Stichting Kankerregister heeft een nieuwe publicatie klaar met de meest recente cijfers over kankerdiagnoses, sterfte door kanker, en overleving na kanker. De cijfers brengen voor de verschillende soorten kanker de evoluties in België in kaart tussen 2004 en 2017.

Betere overleving

De belangrijkste conclusie is dat de overlevingskansen na kanker nu sneller stijgen dan vroeger. Van wie in 2016 een kankerdiagnose kreeg, is drie jaar later 71 procent in leven. In 2013 was dat nog 69 procent, en in 2004 maar 67 procent. Dat betekent dat de overlevingscijfers voor alle kankers samen de laatste jaren gemiddeld drie keer zo snel zijn gestegen als vroeger.

"Om te beginnen worden kankers nu vaak sneller ontdekt", zegt Nancy Van Damme van de Stichting Kankerregister. "Dat is enerzijds te danken aan betere beeldvormingstechnieken, waardoor kankers soms ook toevallig worden vastgesteld, zoals bijvoorbeeld nierkanker. Anderzijds speelt ook het effect van de screeningsprogramma's, bijvoorbeeld om darmkanker sneller op te sporen."

"Maar we zien ook betere overlevingscijfers voor verder gevorderde kankers", legt Van Damme uit. "En dat heeft alles te maken met nieuwe en doeltreffender behandelingen, zoals bijvoorbeeld immuuntherapie." Immuuntherapie is erop gericht het afweersysteem te stimuleren om kankercellen aan te vallen en op te ruimen.

Grootste winst

Van alle kankers maakt longkanker nog altijd de meeste slachtoffers. Van wie in 2016 een diagnose kreeg, is drie jaar later 29 procent in leven. "Dat is geen hoog cijfer, maar in de overlevingskansen na longkanker is wel de grootste winst geboekt", weet Nancy Van Damme. Want van wie in 2004 longkanker kreeg, was drie jaar later maar 19 procent in leven.

"De diagnose van longkanker is sterk verbeterd", zegt dokter Ingel Demedts, longkankerspecialist van het AZ Delta in Roeselare. "Vroeger werden alle longtumoren bij wijze van spreken op een hoopje gegooid; nu kunnen we goed verschillende soorten longtumoren onderscheiden. En parallel daarmee is voor specifieke longtumoren doelgerichte therapie ontwikkeld: medicatie eigenlijk die de groei van de tumor afremt of stopt."

De diagnose en, parallel daarmee, de behandeling van longkanker zijn duidelijk verbeterd.
Dr. Ingel Demedts, AZ Delta Roeselare

"Voor uitgezaaide longkankers maakt immuuntherapie nu opgang: we stimuleren dus het afweersysteem om zelf de kankercellen op te ruimen", vertelt dokter Demedts. "En dat geeft voor een aantal patiënten zeer goede resultaten: waar ze vroeger met chemotherapie binnen het jaar hervielen, zijn ze nu met immuuntherapie vaak jaren goed om de kanker te bedwingen."

Beluister het gesprek met dokter Ingel Demedts in 'De Ochtend':

Beluister het verhaal van Geert De Rudder, die een vergevorderde longkanker overleefde:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Radio 1 Select