Oxfam: "Kloof tussen arm en rijk was nog nooit zo groot"

16 januari 2017
De acht rijkste mannen ter wereld bezitten samen bijna evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. Daarmee was de kloof tussen arm en rijk nog nooit zo groot, zegt Oxfam in een rapport. De ontwikkelingsorganisatie waarschuwt dat de groeiende ongelijkheid tot instabiliteit kan leiden.

De organisatie publiceert haar rapport aan de vooravond van het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Het toont aan dat Bill Gates, Amancio Ortega, Warren Buffett, Carlos Slim, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Larry Ellison en Michael Bloomberg het afgelopen jaar samen 426 miljard dollar bezaten. De armste helft van de bevolking, goed voor 3,6 miljard mensen, beschikte over 409 miljard dollar.

De gegevens maken duidelijk dat de ongelijkheid blijft toenemen. Een jaar eerder waren het immers nog de 62 rijkste mensen ter wereld die samen evenveel bezaten als de armste helft.

"Ongebreidelde groeiende ongelijkheid dreigt die onze samenlevingen te verscheuren", zo waarschuwt Oxfam. "Het verhoogt de criminaliteit en onveiligheid, en ondermijnt de strijd tegen armoede. Het laat meer mensen in angst en minder mensen in hoop leven", aldus de ngo.

Volgens Oxfam verrijken de rijkste en grootste multinationals zich ten koste van het algemeen belang, en gebruiken ze agressieve methoden om belastingen te ontduiken. De organisatie bekritiseert ook de neiging van bedrijven om de winsten van hun aandeelhouders te maximaliseren. In het Verenigd Koninkrijk ging bijvoorbeeld in 1970 tien procent van de opbrengsten naar de aandeelhouders, terwijl dat vandaag 70 procent is.

Bron: deredactie.be