Oxfam trekt aan de alarmbel: "In Jemen zitten 15 miljoen mensen zonder water door brandstoftekort"

23 oktober 2019
15 miljoen mensen zitten in Jemen zonder water. Daardoor dreigt er een golf van cholera uit te breken. Catherine De Bock, humanitair beleidsmedewerker bij Oxfam, trekt aan de alarmbel in 'De Ochtend'.

"Als gevolg van een conflict dat al vier jaar aansleept blijft de humanitaire situatie in Jemen zeer slecht. 18 miljoen mensen zitten op de rand van hongersnood en 20 miljoen mensen hebben geen toegang tot gezondheidszorg", zegt Catherine De Bock van Oxfam Solidariteit. "Nu komt daar nog bij dat brandstof wordt ingezet als drukkingsmiddel. Brandstof komt namelijk langzaam het land binnen en dat zorgt voor een tekort en hoge prijzen."

En dat heeft rechtstreekse gevolgen voor de watervoorziening. In Jemen werken de waterinstallaties op brandstof waardoor er nu 15 miljoen mensen dreigen afgesloten te worden van watervoorziening. Volgens De Bock zijn de hoge brandstofprijzen te wijten aan bureaucratische maatregelen van onder andere de Jemenitische regering. "Die wil druk uitoefenen op de Houthi's, maar het is de bevolking die letterlijk en figuurlijk de prijs moet betalen. Daar komt nog eens bij dat gebieden onder controle van de Houthi's moeilijk te bereikbaar zijn voor humanitaire hulporganisaties."

De regering wil druk uitoefenen op de Houthi's, maar het is de bevolking die letterlijk en figuurlijk de prijs moet betalen

Maar er zijn weinig andere manieren om toegang tot water te krijgen. "Van de 15 miljoen mensen die geen toegang hebben tot water, waren er 11 miljoen afhankelijk van waterinstallatie. De anderen leven in moeilijk bereikbare gebieden en zijn volledig afhankelijk van "watertrucking", dat wil zeggen dat vrachtwagens water moeten leveren. En dat is zeer moeilijk zonder brandstof."

Ook Oxfam heeft de dienstverlening moeten inkrimpen. "Normaal voorzien wij 250.000 mensen van water. Gedurende het conflict (dat al sinds 2015 woedt) werden er al verschillende waterinstallaties vernield, maar door de hoge brandstofprijzen dreigt op korte tijd de helft van onze capaciteit verloren te gaan."

7 miljoen mensen in Jemen zijn op dit moment zwaar ondervoed en daardoor enorm verzwakt. Zij zijn extra vatbaar voor cholera

Cholera

"7 miljoen mensen in Jemen zijn op dit moment zwaar ondervoed en daardoor enorm verzwakt. Zij zijn extra vatbaar voor cholera, een ziekte die veroorzaakt wordt door vervuild water. In 2017 is in Jemen de grootste choleracrisis ooit uitgebroken. Sinds dan is er bij 2 miljoen mensen cholera vastgesteld en we vrezen dat het alleen maar erger wordt. Begin dit jaar is er af en toe opnieuw een toename van het aantal gevallen waar te nemen."

Herbeluister het gesprek met Catherine De Bock in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'